RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Radončić-Lukač: Jačati Graničnu policiju BiH, nedostaje 1.2000 pripadnika

Neophodno je jačanje kapaciteta Granične policije Bosne i Hercegovine, kojoj nedostaje 1.200 graničnih policajaca – ukazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas u Banjoj Luci.

Očekuje pomoć domaćih i međunarodnih predstavnika.

– Moramo naći budžet za to i Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo akciju prema domaćih vlasti i Evropskoj komisiji kako bi dobili novac bar za 400 graničnih policajaca – rekao je Radončić novinarima, nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Draganom Lukačem.

Slažemo se, dodao je ministar sigurnosti, da BiH ne treba da bude parking za migrante i da EU, posebno sada nakon grkoturskog velikog spora, treba da odgovori i zajednički štiti ne samo svoje granice, već i svih drugim država kako migranti ne bi krenuli prema Srbiji, Crnoj Gori i BiH te dobili svoj čep u Hrvatskoj, a da mi ovdje imamo problem stotina hiljada migranata.

Kada je u pitanju odluka RS da se na njenoj teritoriji ne formiraju migrantski centri, Radončić je istakao da očekuje i solidarnost.

Po njegovim riječima više nijedan kanton u Federaciji BiH ne želi migrante, koji, kako je naveo, nisu izbjeglice, već osobe koje napuštaju svoje zemlje iz ekonomskih razloga.

Najavio je da će sutra posjetiti i Tuzlu gdje će razgovarati s gradskim vlastima.

Dodao je da su usaglasili stavove u vezi sa saradnjom BiH s Europolom, kako bi se počeo rad oficira za vezu.

Lukač je rekao da je neophodna da sarađuju svih policijskih, odnosno bezbjednosnih agencija u BiH te Granične policija, s kojom MUPRS već ima određene sporazume i oko 100 njihovih pomaže u čuvanju granice.

U  protekle dvije godine samo 21 krivično djelo su počinili migranti na teritoriji RS i to, kako je naveo ministar unutrašnjih poslova tog bh. entiteta, mahom iz oblasti imovinskih odnosa, a entitetska policija će nastaviti da štiti imovinu i građane.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Radončić-Lukač: Jačati Graničnu policiju BiH, nedostaje 1.200 pripadnika

Radio Brčko

Radončić suspendirao dva pomoćnika ministra sigurnosti

Radio Brčko

Lukač: Migranstka kriza se neće uskoro završiti

Radio Brčko