RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Raspisivanje parlamentarnih izbora najvjerovatnije 8. maja

Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH kazali su nam kako još uvijek nije poznat datum sjednice na kojoj će biti donesena odluka o održavanju Općih izbora 2018. godine.

“Najvjerovatnije će to biti 8.maja. Onog trenutka kada bude poznat datum i dnevni red sjednice biće objavljeno na našoj web stranici”, rekli su nam iz CIK-a.

Prema važećem Izbornom zakonu BiH CIK je dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o održavanju Općih izbora. Iz Centralne izborne komisije već su ranije najavili kako će poštivati zakone i u skladu sa zakonskim odredbama početkom maja ove godine raspisati Opće izbore.

Stanovnici Bosne i Hercegovine će u oktobru ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH.

Predsjednici SDA, HDZ-a SBB-a SDP-a i DF-adanas će održati sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH i provedbi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. I ovaj sastanak će biti održan u rezidenciji ambasadorice SAD-a u BiH Maureen Cormack, a prisustvovat će i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Današnji sastanak definitivno je posljednja šansa za dogovor prije nego Centralna izborna komisija za pet dana raspiše Opće izbore koji će biti održani u oktobru ove godine.

Izvor: https://www.klix.ba/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.