RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Република Српска: У саобраћајним несрећама у овој години погинуло 40 лица

На путевима Републике Српске за шест мјесеци ове године догодило се 4.548 саобраћајних незгода у којима је погинуло 40, а теже је повријеђено 246 лица, подаци су Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.
Најчешће грешке које су утицале на настанак саобраћајних незгода су неприлагођена и непрописна брзина кретања возила, недржање одстојања, првенство пролаза, вожња уназад и страна кретања возила.

Возачи под дејством алкохола проузроковали су 525 саобраћајних незгода, возачи до двије године возачког стажа 421 саобраћајну незгоду, лица без положеног возачког испита 149, а четири саобраћајне незгоде изазвали су возачи под дејством дрога или психоактивних лијекова.

У периоду јануар – јун ове године из саобраћаја је искључено 10.539 возача и то највише оних под дејством алкохола – 8.967.

Нови стационарни радарски системи, чији је циљ да се превентивно дјелује на возаче да брзину кретања прилагоде законским ограничењима, пуштени су до сада на подручју Бањалуке, Приједора, Новог Града, Козарске Дубице, Костајнице, Оштре Луке, Лакташа, Прњавора, Котор Вароши, Челинца и Кнежева.

Имајући у виду да је неприлагођена и непрописна брзина најчешћа грешка усљед које долази до саобраћајне незгоде, у МУП-у истичу да им је циљ смањење процента возила која прекорачују прописану брзину, због чега раде на успостављању стационарних радарских система и у осталим локалним заједницама у Српској.

Са истим циљем МУП користи и пресретаче, укупно 12 на путевима Српске.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.