BiH

Roditeljima djece sa poteškoćama oduzeto pravo na registraciju vozila

Novim Pravilnikom o registraciji vozila onemogućena je registracija vozila na skrbnike djece sa poteškoćama, najčešće roditelja, već se od njih zahtijeva da se vozilo registruje na vlasnika – njihovu djecu sa poteškoćama.

Ministarstvo za promet i komunikacije Bosne i Hercegovine već je duže vrijeme u centru pažnje zbog spornog Pravilnika o registraciji vozila. Napominjemo, riječ je o aferi “Stickeri” koja je nastala nakon što je novi Pravilnik o registraciji vozila dozvolio postavljanje RDIF stickera na motornim vozilima koji omogućavaju pristup ličnim podacima i praćenje vozača “za potrebe trećih lica”.

Sada imamo slučaj da je novi Pravilnik o registraciji vozila propisao da skrbnici osoba sa poteškoćama, roditelji ili staratelji osoba sa poteškoćama, gube pravo na registraciju vozila, odnosno da registraciju mora izvršiti upravo osoba sa poteškoćama u razvoju.

Naime, Udruženje “Dajte nam šansu” ukazalo je na probleme sa kojima se susreću od kako je objavljen novi Pravilnik o registraciji vozila.

Članovi udruženja su roditelji i staratelji osoba sa poteškoćama koji su uistinu najosjetljivija kategorija društva.

U obavljanju redovne skrbi o djeci, roditelji koriste vlastita motorna vozila.

Prilikom uvoza i registracije navedenih vozila, roditelji koriste prava ili povlastice stečene po drugim osnovama i zakonima, a koja proističu iz stepena invalidnosti djeteta sa teškoćama u razvoju. Prema odredbama prethodno važećeg Pravilnika o registraciji vozila (“Službeni glasnik BiH”, broj 69/09), registracija navedenih vozila bila je omogućena na skrbnika, koji je i korisnik vozila (obzirom da djece sa teškoćama u razvoju to ne mogu biti), dok je vlasništvo evidentirano na dijete sa teškoćama u razvoju.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je posljednjim izmjenama pravilnika o registraciji vozila odlučilo izmijeniti i ovaj dio, pa se sada registracija vozila propisuje isključilo na vlasnika (dijete sa poteškoćama), onemogućavaju registraciju na korisnika vozila.

Parlamentarni zastupnik SDP-a Saša Magazinović ukazao je na brojne nelogičnosti koje su stvorene novim pravilnikom. Prvenstveno – otvara se pitanje pitanje mogućnosti korištenja vozila djece sa teškoćama u razvoju koja se ne mogu samostalno kretati, a ne voziti automobil.

Drugo, sve aktivnosti vezane uz vozilo, poput podnošenja zahtjeva, uplata, svih potpisa i slično, trebaju biti provedene od strane vlasnika, u ovom slučaju i korisnika vozila, što dijete sa teškoćama u razvoju bez ikakve dileme nije u mogućnosti.

Eventualni prekršaji u prometu evidentirali bi se na nepokretno ili slabo pokretno dijete sa teškoćama u razvoju koje bi trebalo dati izjavu o korisniku vozila u vrijeme eventualnog počinjenja prekršaja.

Izvor: klix.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!