RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

РС биљежи нагли скок броја заражених ХИВ-ом

У периоду пандемије вируса корона у Српској дошло је до значајног раста броја обољелих од АИДС-а, односно заражених ХИВ-ом, те је тако прошле године регистровано 18 нових случајева, што је највећи број случајева евидентиран током једне године, а као разлог се наводи неблаговремено јављање потенцијалних пацијената љекарима.

Казала је ово за “Независне новине” Снежана Ритан, инфектолог на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ РС), поводом Међународног дана борбе против ХИВ-а/АИДС-а, који се сваке године обиљежава 1. децембра.

Према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету тренутно са ХИВ-ом живи око 37,7 милиона особа, а до сада је умрло 36,3 милиона. Нажалост, ове особе су често стигматизоване и дискриминисане, што је и даље присутно широм свијета.

Ританова је у разговору за “Независне новине” навела да је на Клиници за инфективне болести УКЦ РС под надзором 69 пацијената те да је до сада укупно, од првог детектованог случаја, регистрован 151 пацијент у РС.

“Од 1. децембра 2020. године до данас регистровано је 18 нових случајева и то је највећи број детектованих случајева током једне године”, навела је Ританова.

Додала је да је од овог броја њих четворо у стадијуму АИДС-а.

“Разлог овако великог броја пацијената је можда то што је прошле године због ковида-19 била мања доступност дијагностике”, рекла је Ританова, додајући да је годину дана раније био само један новодијагностицирани пацијент, док су тада забиљежена три смртна исхода, а ове године забиљежен је један смртни исход.

На питање да ли су обољели од ове болести подложнији зарази вирусом корона, Ританова је појаснила да они редовно примају терапију те да имају болест под контролом.

“Они су исто угрожени као и остала популација. Наравно да некоме ко је ХИВ позитиван, ако је у фази манифестне болести, још и ковид не треба”, казала је Ританова.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Српске странке јединствене у одбрани имена и статуса РС-а

Radio Brčko

Dojave o bombama u školama širom Srpske

Radio Brčko

Постепена промјена услова за старосну пензију у Српској

Radio Brčko