RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

RS: Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Republici Srpskoj danas počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa.
Direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković rekao je da je Institut nabavio 20.000 doza vakcina za besplatnu vakcinaciju, te 5.000 komercijalnih vakcina, koja košta 26 KM.

“Vakcine su stigle u Institut i biće distribuirane u sve domove zdravlja koji obavljaju vakcinaciju. Danas počinje i komercijalna vakcinacija za sve koji žele da se vakcinišu”, rekao je Zeljković.

Zeljković je naglasio da je riječ o četvorovalentnoj vakcini, koja štiti od četiri soja virusa gripa, te da je to jedna od vakcina koje se koriste u cijelom svijetu.

On je pozvao građane da prilikom vakcinacije posebno vode računa o epidemiološkoj situaciji, da budu strpljivi i da prilikom čekanja u redovima vode računa o svim preporučenim mjerama, posebno da nose maske i drže distancu.

Epidemiolog Jela Aćimović istakla je da pravo na besplatnu vakcinaciju imaju pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od šećerne bolesti, pacijenti liječeni kardio-hirurškim metodama, HIV pozitivni, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, zaposleni na infektivnim klinikama, odjeljenima intenzivne medicine, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa primanjem hemoterapije, transplantirani i lica sa posebnim potrebama koja borave u kolektivnom smještaju.

“Svi oni se vakcinišu u nadležnim domovima zdravlja. Kada je riječ o komercijalnoj vakcinaciji, ona se obavlja u Institutu za javno zdravstvo, od 8.00 do 16.00 časova, na više punktova”, rekla je Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, svi građani koji žele da se vakcinišu prvo treba da pozovu besplatni broj 0800-50-555 da zakažu termin, kako se ne bi stvarale gužve.

Ona je dodala da se u ovom trenutku neće moći vakcinisati svi oni koji imaju bilo kakve akutne simptome raspiratornih infekcija, nego moraju sačekati da simptomi prođu.

“Kada je riječ o kovidu 19, oni koji imaju akutne simptome bolesti i svi oni koji su u karantinu, takođe ne mogu da se vakcinišu”, naglasila je Aćimovićeva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dojave o bombama u školama širom Srpske

Radio Brčko

Besplatna pizza za mlade Britance ako se vakcinišu

Radio Brčko

Vlada Srbije odobrila 9,3 miliona evra Republici Srpskoj

Radio Brčko