RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Rudari Rudnika mrkog uglja ‘Zenica’ ni jutros nisu sišli u jame

Rudari Rudnika mrkog uglja “Zenica” ni jutros nisu sišli u jame i tako će nastaviti dok im se ne isplati aprilska plata i naknada za topli obrok, kao i dio plate za mart, odnosno novac za rate kredita koji su im banke već skinule sa njihovih računa.

“Zenički rudari, koji su juče u drugoj smjeni odbili sići u svoje jame, proizvodnju nisu obnovili ni jutros u prvoj smjeni”, potvrdio je predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja “Zenica” Elvedin Avdić.

Sindikat ovog rudnika otkazao je za juče najavljeni generalni štrajk, nakon četiri dana jednočasovnog štrajka upozorenja na početku prve smjene, a zbog nemogućnosti da ispuni sve zakonske uslove za realizaciju generalnog štrajka. Rudari, međutim, nisu bili zadovoljni takvim rješenjem te su, uprkos tome, odbili sići u jame.

Avdić je istakao da se ništa nije promijenilo od juče, te da radnici dolaze radi evidencije, ali da neće biti obnovljena proizvodnja.

Rudari su poručili upravi da ni kilogram rude neće izaći iz ovih pogona dok im se ne isplate plate.

Direktor Rudnika Mensur Hukić rekao je da su potrebna barem dva dana da se sa računa preduzeća skinu sve blokade, čak i kad bi sutra bio obezbijeđen novac za isplatu plata, za šta trenutno nedostaje više od 1,4 miliona KM.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.