RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Šahmanija: Oboljeli od mišićne distrofije zaslužuju dodatnu pažnju društva

Izvor: Fena

Savez distrofičara Federacije BiH najavio je niz aktivnosti za ovogodišnju Nedjelju borbe protiv distrofije, a realizirat će ih uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Tako će još jednom ukazati na brojne probleme s kojima se suočavaju oboljeli od nervno-mišićnih oboljenja.

Kako je kazao direktor Saveza Almir Šahmanija, oboljeli od distrofije i srodnih mišićnih i nervno-mišićnih oboljenja s područja Federacije BiH i lideri njihovih organizacija razgovarat će, od 22. do 24. maja u Rehabilitacijskom centru Reumal u Fojnici, o UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, te pristupačnosti i uklanjanju arhitektonskih barijera kao jednom od gorućih problema osoba s invaliditetom. Bit će upriličen i šahovski turnir kao jedina sportska disciplina kojom se mogu baviti osobe oboljele od mišićne distrofije.

– Na taj način želimo poslati poruku da mi postojimo, želimo biti uključeni u sve oblasti društvenog života na način kako mi to možemo i kako to mi želimo – kazao je za Fenu Šahmanija.

Ističe da problemi s kojima se suočavaju oboljeli od mišićne distrofije zaista zaslužuju dodatnu pažnju društva. S tim u vezi izdvaja medicinsku rehabilitaciju i vitaminiziranu ishranu, kao jedine načine za usporavanje progresije te bolesti.

– Nažalost, ni jedno niti drugo nije moguće realizirati putem zavoda zdravstvenog osiguranja. Savez odnosno naše kantonalne i općinske organizacije trude se osigurati to našim članovima putem projekata, da bi se usporila progresija bolesti i omogućilo im se da ostanu funkcionalni što duže – istaknuo je. Kako je naglasio, Savez distrofičara FBiH trenutno broji 1.208 članova i djeluje u šest kantonalnih i pet općinskih organizacija.

Mišićna distrofija je genetsko nasljedno oboljenje, uzrokuje oduzetost gornjih i donjih ekstremiteta. Zbog progresije bolesti oboljeli se vrlo brzo nađu u situaciji da koriste mehanička potom i elektro-motorna kolica.

Kako je kazao Šahmanija iz vlastitog iskustva, prihvatanje saznanja o bolesti prva je i vjerojatno najteža faza sa kojom se suočava oboljeli. Za lakše prevazilaženje takve situacije bitna je, kaže, podrška porodice i prijatelja. Važna je i svijest i podrška društva da bi osoba s invaliditetom uistinu i bila ravnopravna sa ostalim građanima. Za to im je bitna pristupačnost i uklanjanje arhitektonskih barijera, jer na taj način osobe s invaliditetom mogu samostalno obavljati razne aktivnosti poput npr. plaćanja računa, mogu koristiti gradski prijevoz, kao i prisustvovati kulturnim, sportskim i drugim događajima. Podsjeća da je prilagođavanje ulaza u objekte i uklanjanje arhitektonskih barijera korisno za različite kategorije osoba s invaliditetom, ali i za mnoge druge građane u različitim situacijama.

Nedjelja borbe protiv distrofije obilježava se širom svijeta u posljednjoj sedmici maja. Cilj je da se ukaže na specifičnost te vrste invaliditeta, skrene pažnja na probleme i potrebe te pokažu mogućnosti koje te osobe imaju.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.