RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Sarajevo: Danas izricanje presude Sanjinu Sefiću

Suđenje uz mnogobrojne prekide traje od marta 2017. godine. Sefića se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Tužilaštvo KS je u završnim riječima zatražilo maksimalnu kaznu za Sanjina Sefića, kao i osuđujuće kazne za optužene Dinu Alića, Saru Sefić, Amara Salihovića i Sauda Nišića, navodeći kako na njihovoj strani nema nijedne olakšavajuće okolnosti.

Tužiteljica Jasminka Knežević je u završnim riječima kazala kako je Tužilaštvo KS dokazalo da je Sanjin Sefić prošao kroz crveno svjetlo na semaforu vozeći brzinom od blizu 105 kilometara na sat, da nije obratio pažnju na pješakinje koje su prelazile preko pješačkog prijelaza, kojima je tada bilo zeleno svjetlo na semaforu, da nije smanjio brzinu niti kočio te da je nakon toga pobjegao s mjesta nesreće umjesto da je ostao i pokušao pružiti pomoć povrijeđenim djevojkama.

S druge strane, odbrana je zatražila oslobađujuće presude. Sefićev advokat Kerim Čelik istakao je kako se Sefića ne može teretiti za krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i neukazivanja pomoći nakon saobraćajne nesreće, jer nije svjesno počinio krivično djelo, nije prekršio saobraćajne propise, a da je i pitanje da li bi, da je ostao na mjestu nesreće, mogao išta uraditi s obzirom na to da je jedna od pješakinja preminula na mjestu nesreće, a druga ubrzo nakon toga i uprkos medicinskoj pomoći.

Optužnicom su Sara Sefić te Dino Alić i Amar Salihović optuženi da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja te time počinili krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Sauda Nišića tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine izručen bh. pravosuđu.

Izvor: www.klix.ba

Foto: depo.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

“Nova IRA” priznala ubistvo novinarke Lyre McKee

Radio Brčko

Brčko: Edin Zejćirović otet, mučen, ubijen i bačen u rijeku Savu

Radio Brčko

Преминуо Требињац који је, прије двадесетак дана, убио супругу на радном мјесту

Radio Brčko