RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Сарајево: Уведена приправност због загађености ваздуха

 

У Сарајеву је уведена приправност због велике загађености ваздуха.

Из кантоналне Владе саопштено је да је одлука донесена на основу мјерења концентрације загађујућих материја у ваздуху јуче и данас, као и временске прогнозе за наредна три дана.

На мјерним станицама на локалитетима Вијећнице, Вогошће, Илијаша, Отоке, Хаџића и Илиџе забиљежена су прекорачења граничне вриједности за П М10 честитице.

Увођење приправности подразумијева, између осталог, апел становништву да смањи број возила у саобраћају кориштењем једног возила за више особа, те забрану кретања возила са дизел мотором еуро један или мање у зони А, у општинама Стари Град, Центар, Нови Град, Ново Сарајево и Илиџа, испод 700 метара надморске висине.

Школе и вртићи се упозоравају да дјеца не бораве на отвореном простору ван зграде за вријеме великих и малих одмора, као и да се часови физичког васпитања не одвијају у двориштима школа.

Ризичним групама становништва – трудницама, дјеци, старијим особама, те хроничним болесницима са плућним и кардиоваскуларним обољењима препоручује се да током загађења смање кретање и боравак вани, а уколико је то неопходно, да користе маске за аерозагађење.

Апелује се на становништво да својим понашањем и активностима додатно не доприноси загађењу ваздуха, уз подсјећање да је кажњиво одлагање врелог пепела у контејнере за комунални отпад, као и да је забрањено спаљивање отпада и другог невегетацијског материјала на отвореном простору.

У свим зонама интензивираће се чишћења и прање улица примјеном мокрог поступка калциј-хлоридом, појачаће се инспекцијски надзор на градилиштима.

Предвиђено је и смањење температуре за минимално два степена Целзијусова на свим постројењима за производњу топлотне енергије са Листе правних и физичких лица која за загријавање просторија користе чврста горива и тешка лож уља.

Позивају се правна лица да у зависности од својих могућности изврше помијерање почетка радног времена ради растерећења капацитета јавног градског превоза и градских саобраћајница.

Из кантоналне Владе наводе да ће Стручно тијело за координацију и надзор наставити континуирано да прати вриједности загађујућих материја у ваздуху, те обавјештава грађане о свим евентуалним промјенама.

 

срна

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: U više gradova jutros vazduh nezdrav

Vladimir Matijević

Pet lokacija Jadrana zagađeno bakterijom Escherichia coli

Radio Brčko

Sarajevo: Vazduh u glavnom gradu veoma nezdrav

Vladimir Matijević