RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Сарајевски енергетски форум: БиХ и регион имају огроман потенцијал у обновљивим изворима енергије

Босна и Херцеговина и цијели регион имају огроман потенцијал у обновљивим изворима енергије, поручено је на отварању Сарајевског енергетског форума – СЕФ.

Форум се одржава у организацији Фондације Соларна академија и партнера и под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине.

Енергетски форум је окупио експерте, инвеститоре, развојне менаџере, произвођаче опреме, представнике грађевинских компанија, регулаторе, актере из академске заједнице, енергетских компанија, преносних компанија, јавних предузећа, те представнике власти и институција из Босне и Херцеговине, регије и Европске уније, као и цивилног друштва и медија.

Организатори су остакли како је ово сјајна прилика да главни град Босне и Херцеговине, након Сарајево Филм Фестивала и Сарајево Бизнис Форума, добије престижни међународни форум којем је у фокусу једно од најважнијих питања наше садашњости и будућности – енергија.

Тема форума кореспондира убрзаном заокрету ЕУ према енергетској транзицији и обновљивим изворима енергије, што је и обавеза земаља у регији који су кандидати за чланство у ЕУ, а што је додатно детерминисано и ратом у Украјини.

Саставни дио СЕФ 2023. биће и Сајам излагача гдје ће се учесници моћи упознати са најновијим достигнућима у области пружања услуга развоја пројеката из ОИЕ, уградње и одржавања опреме и савремених рјешења електрана за домаћинства и привреду, као и аутомобилности, те рјешења за пунионице електричних возила и могућности финансирања пројеката.

Сенад Шепић у име Фондације Соларна академија рекао је да је данас уприличено отварање важног регионалног догађаја.

“Ово је догађај који има регионални карактер, одржава се од данас до петка. Овдје ћемо третирати најважније теме из области енергије, али генерално и најважније теме с којима се друштво, цијели свијет данас бави. Босна и Херцеговина и цијели регион има огроман потенцијал у обновљивим изворима енергије. Оно гдје нам треба унапређење јесу законска регулатива, приближавање привреде свему овоме што јест законодавни оквир, регионални контекст”, нагласио је Шепић.

Како је рекао, у Сарајеву су данас стручњаци из цијелог региона Југоисточне Европе.

“Говорићемо о најважнијим темама, о томе како испунити услове који се тичу декарбонизације, како ријешити питање изградње капацитета мрежа, поготово преносних мрежа, како осигурати да можемо на најбољи могући начин пласирати енергију коју можемо произвести у Босни и Херцеговини и региону, како то пласирати на глобално тржиште. Говорићемо о ономе што брине привреду, а то су зелени цертификати, гаранције поријекла, од 1. јануара 2026. године привредници из Босне и Херцеговине ће доћи у велики проблем јер ће морати плаћати скупе таксе за извоз својих производа које желе пласирати у земље Европске уније”, истакао је Шепић.

Навео је да ће наредних дана имати десет панела, пет предавања, пет презентација, дакле, више од 75 људи ће ових дана у Сарајеву говорити на овом важном скупу.

Сарајевски енергетски форум ће трајати до 23. јуна.

Извор: Агенција Анадолија (А.П.)

Фото: Анадолија

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U BiH danas stiglo još 11.700 doza Pfizerove vakcine

Radio Brčko

BiH: Osvojila devet glasova i ušla u Opštinsko vijeće

Radio Brčko

Svaka treća žena u Bosni i Hercegovini je zlostavljana

Radio Brčko