RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Savjet ministara: Olakšati promet vitalnih prehrambenih proizvoda

Savjet ministara usvojio je danas Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o zajedničkoj listi vitalnih proizvoda utvrđenoj od strane CEFTA Sekretarijata u vezi sa olakšavanjem prometa usljed krize uzrokovane virusom korona.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zajedničku listu dostaviće svim nadležnim institucijama u BiH za ovu oblast, a ona uključuje, između ostalog, meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće.

Lista osnovnih proizvoda važnih za stanovništvo biće tretirana kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prelazima, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na današnjoj vanrednoj sjednici, održanoj u Sarajevu, Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, usvojio je zajednički prijedlog koji je usvojio Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e s ciljem olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom.

Cilj ovog dokumentaje da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su poduzete ili se trebaju poduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije Kovid-19.

Zajedničkim mjerama želi se unaprijediti komunikacija, uspostaviti “zeleni” prioritetni koridor za zapadni Balkan, maksimalno povećati korištenje drumske mreže, te pažnja usmjeriti na zajedničke granične prelaze.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo komunikacija i transporta redovno će izvještavati Savjet ministara o realizaciji mjera iz zajedničkog prijedloga.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.