RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Сенаду Касуповићу четири године затвора због ратовања у Сирији

Апелационо вијеће Суда БиХ повећало је казну Сенаду Касуповићу са три на четири године затвора због организовања и придруживања терористичкој групи у Сирији.

У образложењу првостепене пресуде наведено је да је Касуповић 12. јула 2013. године отпутовао у Турску, након чега је илегално прешао границу и дошао на територију Сирије, гдје се придружио организацији “Исламска држава”.

У Сирији је провео шест година, до 19. децембра 2019, када је депортован у БиХ.

Касуповићу је Тужилаштво БиХ на терет ставило да је пружао помоћ и био на страни снага “Исламске државе” у Мимбиџу, Кобанију, Раки и Ал Бабу, у јединици “Бејт командос”, која је касније преименована у “Ал Акса”, преноси Бирн.

На рочишту за изношење жалби на првостепену пресуду, тужилац Ћазим Хасанспахић тражио је изрицање строже казне, наводећи да три године нису довољне за кривично дјело за које је Касуповић осуђен и за период који је боравио на страном ратишту, приликом којег није показао интересовање да се врати.

“Оптужени је био истрајан боравећи на страни `Исламске државе`”, рекао је тада Хасанспахић, објашњавајући да је оптужени провео шест година, пет мјесеци и седам дана ван БиХ и да се није покушао вратити.

Бранилац Хусеин Мушић је тада затражио да његов брањеник буде ослобођен или да се поступак понови.

На другостепену пресуду не постоји могућност жалбе.

Касуповић је један од седморице који су депортовани из Сирије крајем 2019. године, а суђење му је почело 20. маја 2020. године.

Осим Касуповића, Суд БиХ правоснажно је осудио Мухарема Дунића и Армена Џелку на по три и по године по споразуму о признању кривице, а Емира Алишића на двије и по године.

Споразумом о признању кривице Хамза Лабиди осуђен је на годину, а Емир Алишић на двије и по године затвора.

Јасмин Кесеровић и Миларем Бербић су првостепеним пресудама Суда БиХ осуђени на шест, односно три године затвора.

Због врбовања, покушаја одласка и боравка на сиријском ратишту Суд БиХ је до сада у 22 предмета осудио 31 особу на укупно 64 године и осам мјесеци затвора.

Фото интернет илустрација

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Dvadesetdevetogodišnjaku tri mjeseca zatvora zbog dječje pornografije

Radio Brčko

Bivši ministar Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja

Radio Brčko

Izborne prevare u Brčkom: Tužilaštvo dokazalo krivicu Stojana Bavarčića, kažnjen sa 2,5 mjeseca zatvora

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!