RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
ArhivaBiH

Sidndikat traži povećanje plaća u Republici Srpskoj

Iz Saveza sindikata Republike Srpske (RS) zahtjevaju, posebno od poslodavaca u realnom sektoru, ali i Vlade koja je, kako su saopćili, zadužena da brine o svim zaposlenim u RS, povećanje plaća i poboljšanje uslova rada kako bi se smanjio odliv radno aktivnog stanovništva iz tog bh. entiteta.

To je i osnovna poruka jedne od aktivnosti koje sindikalci planiraju u povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada, a s ciljem poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja radnika u RS.

Za sutra su najavili i okupljanje na gradničnom prijelazu Gradiška, uz slogan “RS grade radnici, povećajte plaće da bi ostali ovdje”.

U toj lokalnoj zajednici će 1. maja biti održana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS-a, na kojoj će predsjednici granskih sindikata zauzeti stav u vezi ispregovaranog teksta Općeg kolektivnog ugovora.

Ove godine je Sindikat, u saradnji s inspektorima, i uz pomoć i podršku lokalnih sindikalnih predstavnika, organizovao aktivnosti vezane za dosljedno provođenje Zakona o praznicima RS, odnosno prava radnika da koriste zakonom utvrđene slobodne dane u vrijeme vjerskih i republičkih praznika.

Podsjećaju da je značajan broj radnika prijavio nesavjesne poslodavce, a inspektori su imali obavezu da izvrše provjere i postupe u skladu sa zakonom.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.