RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

SIPA lišila slobode komandira Policijske stanice Cazin

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su lišili slobode komandira Policijske stanice Cazin.

Njemu se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da je počinio krivično zloupotreba položaja ili ovlaštenja i protupravno lišenje slobode, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Sumnja se da je u periodu od kraja aprila do sredine juna ove godine, zbog komentara na društvenoj mreži facebook, protuzakonito naredio raspisivanje operativne potrage i dao nalog da se slobode liši jedna oštećena osoba, iako se dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva USK-a u to vrijeme očitovao da u takvom komentaru na društvenoj mreži nema elemenata krivičnog djela.

Po nalogu osumnjičenog oštećena osoba je lišena slobode i protupravno zadržana, a dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva USK-a nije obaviješten o razlozima i vremenu lišavanja slobode.

Osumnjičeni je nakon toga nastavio protupravno postupati, te unatoč direktnom nalogu dežurnog tužioca, Kantonalnom tužilaštvu USK-a protiv oštećene osobe dostavio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

O daljnjim radnjama i eventualnim mjerama u ovom predmetu, postupajući tužilac će odlučiti nakon što osumnjičeni bude predan i ispitan u Kantonalnom tužilaštvu USK-a.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.