RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Sjednica VSTVBiH – Informacija o sistemskom unapređenju borbe protiv nasilja u porodici u fokusu

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 6. i 7. septembra redovnu sjednicu na kojoj bi, između ostalog, trebala biti razmatrana Informacija o urgentnim aktivnostima VSTV-a na sistemskom unapređenju borbe protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Na dnevnom redu zasjedanja su i Prijedlog srednjoročnog plana rada VSTV-a BiH za period 2024 – 2026. godine te Godišnji izvještaj o provođenju planova integriteta u pravosudnim institucijama u BiH.

Kako je planirano, članovi VSTV-a će razmatrati i pitanja u vezi sa strukturom i odobrenjem nastavka projekta “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH”, u okviru IPA 2022 faze, kao i Izvještaj o radu sudova i tužiteljstava na predmetima ratnih zločina za prvih šest mjeseci tekuće godine.

Na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja ovog regulatornog tijela je i usvajanje zaključka u vezi sa ažurnijim korištenjem funkcionalnosti CMS-a/TCMS-a za evidentiranje slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

Također, VSTVBiH bi se trebao očitovati o Prijedlogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za učešće u radu Stručne savjetodavne grupe za implementaciju Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH iz 2014. godine.

Između ostalog, članovi Vijeća će razmotriti i prijedlog kandidata za sudiju Ustavnog suda RS, te donijeti određen broj odluka o prestanku ili produženju mandata, odnosno imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!