RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

SR Njemačka potpisala još jedan ugovor za podršku žrtvama mina u BiH

Ambasador Savezne Republike Njemačke Thomas Fitschen potpisao je danas još jedan ugovor sa direktorom organizacije “Mine Detection Dog Center” (MDDC), Nerminom Hadžimujagićem. Shodno tome, SR Njemačka stavlja na raspolaganje dodatna sredstva u visini od 95.000 eura za žrtve mina u Bosni i Hercegovini.

Sredstva koja je Njemačka stavila na raspolaganje koristit će se kako bi se žrtvama mina omogućilo da vode život bez poteškoća i bola, te da im se u isto vrijeme omogući lakši
ulazak u radno okruženje.

U tu svrhu, 19 žrtava mina ove godine će dobiti pomoć sa najmodernijom protezom za noge.

Bosna i Hercegovina je i dalje jedna od država koja je najviše pogođena nagaznim minama u svijetu. Iako je prošlo 27 godina od završetka rata, još uvijek dolazi do ozbiljnih ili čak smrtonosnih povreda ljudi od nagaznih mina.

Ukupan broj žrtava mina u Bosni i Hercegovini prema procjenama nadležnog državnog organa “Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini” BHMAC-a trenutno se svodi na oko 8.000, od toga se otprilike 1.665 ubraja u poslijeratne žrtve.

Međutim, pojačana edukacija građana o opasnostima i progresivno čišćenje, na sreću, doprinijelo je tome da je godišnji broj novoozlijeđenih, znatno opao.

Njemačka je do sada u Bosni i Hercegovini za rehabilitaciju žrtava mina stavila na raspolaganje oko 900.000 eura, saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Bosni i Hercegovini na kraju januara evidentirane 356.072 nezaposlene osobe

Radio Brčko

Od januara do jula BiH posjetilo skoro milion turista, najviše nam dolaze komšije

Radio Brčko

Коронавирус у Брчком: До сада преминуло укупно 327 особа

Radio Brčko