RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Šta u praksi znači kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu?

Šta zapravo kandidatski status znači u praksi? U kojoj mjeri će to osjetiti građani Bosne i Hercegovine i koliko stepenica treba preći do otvaranja pregovora sa Evropskom unijom i u konačnici članstva u evropskoj zajednici?

Imate šansu, iskoristite je! Jasan je to signal koji smo dobili dobijanjem statusa zemlje kandidata. Ipak, osim političke poruke vlastima da smo dobrodošli u evropsku zajednicu i da zasuču rukave, posebnih, konkretnih benefita sa kandidatskim statusom trenutno nema. Istina, jača se imidž zemlje, otvara se veća mogućnost rasta investicija. Novina je i što će Bosna i Hercegovina moći neformalno učestvovati na sastancima Savjeta ministara vanjskih poslova. Sa ovim nismo dobili olakšice za putovanja, zapošljavanja i lakši protok robe na tržištu Evropske unije. Status nužno ne znači i veću mogućnost korišćenja pristupnih fondova.

ADI ĆERIMAGIĆ, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost

“Danas pristup fondovima zavisi od toga da li imate strateške dokumente, da li imate instrumente koje možete koristiti te novce, kao što je recimo slučaj za poljoprivredu, gdje BiH nema i da li imate dobre projekte kojim možete konkurirati u odnosu na druge zemlje da imate pristup fondovima.”

ŽELJANA ZOVKO, zastupnica u Evropskom parlamentu

“Bosna i Hercegovina jeste na kraju zadnja zemlja po korišćenju fondova Evropske unije. To je velika sramota i strašno me žalosti ta činjenica zbog svega onoga što Bosna i Hercegovina može u ovom trenutku učiniti i privući i investicije i evropske fondove, ovaj status će biti od velikog značaja.”

Opet dolazimo do reformi i famoznih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Od njihovog rješavanja zavisi sudbina evropskog puta Bosne i Hercegovine. Rokova nema. No, dosadašnja praksa i u sigurno uređenijim zemljama je pokazala da je poprilično dug put od statusa kandidata do otvaranja pristupnih pregovora. Tako je, na primjer, Srbija još 2012. godine postala zemlja kandidat, 2014. otvorila pregovore, a tek dvije godine poslije prva pregovaračka poglavlja. Upućeni podsjećaju i na slučaj Turske koja decenijama ima status kandidata. Takav scenario se ne isključuje ni u našem slučaju ukoliko ne bude volje i reformi.

IGOR DAVIDOVIĆ, bivši ambasador BiH pri EU

“Prvo, što mi nećemo biti sposobni ni voljni da reformske zakone od kojih EU neće odustati izvedemo, a s druge strane i Evropska unija ne mora baš tako rado i tako mnogo da žuri sa prijemom zemalja Zapadnog Balkana i da budem jasan, prvenstveno ne Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo.”

Podrška zemalja članica Evropske unije je neupitna. No, to nije dovoljno. Za Bosnu i Hercegovinu imaju nove-stare poruke i očekivanja – reforme i samo reforme.

TANJA FAJON, ministrica vanjskih i evropskih poslova Slovenije

“Samo sa reformama, kao što je administracija, nezavisno sudstvo, borba protiv kriminala, korupcije, temeljna ljudska prava, sve to je važno da BiH počinje pregovore za ulazak u EU.”

Svjesni su gotovo svi da je dobijanje kandidatskog statusa posljedica geopolitičkih odnosa, ne zasluga domaćih zvaničnika. Svjesni su i građani, gotovo pa sigurni da smo još godinama daleko od statusa zemlje članice Evropske unije. Većina nije htjela i neće da čeka da domaće vlasti nešto urade, pa je tako već odavno pohrlila upravo ka zemljama Evropske unije, u potrazi za boljim sutra. Tako benefite članstva u Uniji koristi na stotine hiljada građana koji su odlučili da napuste Bosnu i Hercegovinu.
Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ученици из БиХ каскају три школске године за вршњацима из ЕУ

Radio Brčko

Poslanici BiH ocijenili da su u pravosuđu potrebne temeljite promjene

Radio Brčko

Čelnici EU razgovaraju o certificiranju više vrsta vakcina i COVID pasošima

Radio Brčko