RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Stevandić: Potrebna apsolutna disciplina, pred nama 20 ključnih dana

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da je, ako želi pobijediti virus korona, pred Republikom Srpskom ključnih 20 dana apsolutne i neodložne discipline sa najstrožim kaznenim mjerama za svako nepridržavanje epidemioloških mjera, lične i higijene hrane i prostora.

“Potrebno je i surovo sprečavanje i kažnjavanje širenja lažnih vijesti, panike, dezinformacija i nastanak crne berze proizvoda koji trenutno nedostaju”, istakao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, paralelno sa prvom mjerom treba nastaviti sa masovnom dezinfekcijom javnih prostora, šaltera, čekaonica, autobuskih stajališta i svakog mjesta gdje postoji masovna ili manje masovna komunikacija, te kuća i stanova.

Stevandić ističe da je potrebna stalna medijska promocija poštovanja propisa i stvaranje svijesti kolektiviteta, zajedništva i odgovornosti, svakodnevna promocija sinergije svih institucija i pojedinaca sa vjerom da čineći dobro sigurno pobjeđujemo, te redovno i pravovremeno informisanje javnosti, navodi se u saopštenju Ujednjinjene Srpske.

On je naveo da je blokada granica EU, a pogotovu Srbije i Hrvatske, dalo Republici Srpskoj bar 15 dana prednosti da se pripremi za širenje virusa korona, a što je u najvećoj mjeri i učinjeno.

“Među prvima smo zatvarali škole i kafane, smanjili kontakte i transmisiju, te počeli masovnu dezinfekciju prostora, što u korelaciji sa činjenicom da smo dobijali uglavnom repove infekcija iz Italije, Austrije i drugih geografski i epidemiološki sličnih zemalja, a ne masovne kontaminacije kao u Milanu i austrijskim skijalištima, i to ohrabruje”, istakao je Stevandić.

On je rekao da je nevjerovatno, ali istinito, Srpska je imala porast broja pozitivnih slučajeva, nekad dva do tri, a nekad sedam dnevno, što znači da je riječ o središtu bitke koja se ne može odgoditi ili eskivirati.

Stevandić je naveo da je pozitivno i to što porast broja pozitivnih slučajeva dolazi iz poznatih ili očekivanih puteva i kontakata donosioca, pa je brzo u izolaciju smještan sve veći broj ljudi.

“Sada je ključna disciplina, da nam ti evropski repovi ne postanu žarišta koja će se početi širiti, što bi nas dovelo u situaciju sličnu Austriji ili čak Italiji, i zato je pred nama ključnih 20 dana”, kaže on.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Уједињена Српска представила кандидите за предстојеће изборе

Дражен Ристић

Брчко: Уједињена Српска на Тргу младих представила своје кандидате

Vladimir Matijević

Brčko: Ujedinjena Srpska usvojila Deklaraciju o antiratnoj kampanji

Radio Brčko