RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Сваки други грађанин поријеклом из БиХ живи у иностранству

БиХ има око два милиона имиграната у 51 земљи свијета, подаци су Министарства безбједности БиХ.

У посљедњем објављеном миграционом профилу, које је Министарство безбједности обавезно подносити сваке године у складу с одлуком о визној либерализацији Европске комисије, пише да два милиона бх. миграната чини око 56 одсто укупне популације БиХ, што значи да сваки други грађанин поријеклом из БиХ живи ван земље. Извјештај указује да је око 1,7 милиона миграната рођено у БиХ, а сада живи у 51 земљи свијета, а да је према подацима Свјетске банке, БиХ 16. земља у свијету по броју миграната у односу на број становништва, с тим да је, како истичу у Министарству безбједности, у ове податке укључена само прва генерација миграната из БиХ.

Босна и Херцеговина прошле године сваки дан остајала је без 12 својих држављанина, показују то подаци Министарства цивилних послова БиХ.

Према тим подацима, прошле године држављанства БиХ одрекло се 4.430 особа, а годину дана раније 4.365, док је 2016. и 2015. БиХ остала без својих 4.385, односно 3.528 грађана.

Према подацима овог министарства, највише грађана БиХ држављанства се одрекло 2003. године, њих 9.070, годину дана раније, 8.212, те 2004. године, 6.993. Након овог периода, број исписа из држављанства смањивао се све до 2009. године, када их је било 3.297, а након тога број је поново константно у порасту. Истовремено, у Савјету министара БиХ кажу да је прошле године у бх. држављанство примљено 13 особа.

Према подацима Министарства безбједности, пребивалиште у БиХ је 2017. године отказало 4.270 грађана, од којих их највише живи у Њемачкој, њих 1.339, затим Аустрији 994, Хрватској 843, те Словенији 512 и Србији 429.

“У посљедњих неколико година повећан је тренд одлазака у Њемачку и Аустрију, док се број људи који одлазе у Хрватску и Србију смањује”, истакнуто је у извјештају. Додају да је у 2017. години нагло порастао број наших грађана који се запошљавају у Словенији, а те године их је, како су истакли, било готово 10.000.

Грађана који живе у 14 земаља с нашом највећом миграцијом и нису се одрекли бх. држављанства, а немају двојно држављанство, има око пола милиона, од чега их готово 40 одсто живи у Њемачкој. Око 20 одсто их је у Аустрији, а по десет одсто у Словенији и Америци.

“Највећи број имиграната из БиХ који имају држављанство земље домаћина и даље посједује држављанство БиХ кроз споразуме о двојним држављанствима или задржавају своју националност и након стицања држављанства земље домаћина гдје то законска регулатива дозвољава”, каже се у Извјештају.

Славо Кукић, социолог из Мостара, каже да људи одлазе из БиХ због економских разлога, али све више и из политичких разлога, јер, како каже, не виде промјену политичке парадигме.

“Тренд исељавања не да се не зауставља, него ће сасвим извјесно са првим првим, када њемачке границе буду отворене, бити затрпани и аутобуси, и возови и авиони људима који одлазе, јер им је досадило чекати бољу будућност у БиХ”, каже Кукић.

Кукић сматра да је тешко очекивати да ће се људи који сада одлазе одлучити на повратак у БиХ.

“Када су људи одлазили у Њемачку шездесетих и седамдесетих година прошлог стољећа, одлазили су из економских разлога, одлазиле су главе кућа, али обитељи су остајале овдје и трошиле зарађени новац. Сада с картом у једном смјеру одлазе читаве обитељи и врло тешко је очекивати да ће се вратити, јер ти људи одлазе разочарани”, нагласио је он.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zapošljavanje medicinara u Njemačkoj, rok za prijave 13. septembar

Radio Brčko

Više od 53.520 državljana BiH dobilo boravišnu dozvolu u nekoj od zemalja EU

Radio Brčko

U toku provjera uslova pod kojima radnici iz BiH rade u Njemačkoj

Radio Brčko