RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Tegeltija: Iz mehanizma EU u maju stiže 45.000 doza vakcina “Fajzer”

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je u Sarajevu da bi u maju, uključujući danas pristiglu pošiljku, u BiH putem mehanizma EU za nabavku vakcina protiv virusa korona trebalo da stigne 45.000 doza vakcine “fajzer”, a do avgusta ukupna količina od 213.000 doza.

Navodeći da postoji dogovor prema kojem bi u maju i do kraja juna u BiH trebalo da bude isporučeno više od 850.000 vakcina, Tegeltija je istakao da bi sa 160.000 doza vakcina iz Kine, čiju je nabavku dogovorila Republika Srpska, a od kojih prvih 80.000 treba da stigne danas ili sutra, BiH do kraja drugog kvartala ove godine trebalo da raspolaže sa blizu milion doza vakcina.

Tegeltija je precizirao da će 45.000 doza vakcina koje iz EU treba da stignu u BiH u maju biti isporučene u četiri tranše, svake sedmice po jedna, uključujući današnju od nešto više od 10.000 doza.

Ostatak će, dodao je Tegeltija, biti isporučen do avgusta, a za svaki mjesec je definisano koliko će vakcina stizati.

Predsjedavajući Savjeta ministara objasnio je da su danas pristigle vakcine nabavljene kroz sistem EU, u okviru kojeg je EU obezbijedila za BiH oko 13,7 miliona evra.

Tegeltija je naveo da su vakcine nabavljene putem sistema EU vrsta pomoći za BiH i da će biti dijeljene po istom principu kao i vakcine dobijene od nekih drugih zemalja, odnosno za Brčko distrikt je izdvojeno 2,5 odsto od ukupno 213.000 vakcina, a od ostatka će Republika Srpska dobiti 38 odsto, a Federacija BiH 62 odsto vakcina.

“To je ono što je nama vrlo važno da imamo kontinuitet u isporukama vakcine, da zdravstveni radnici u BiH mogu da planiraju vakcinaciju i da prije jeseni, u ljetnjim danima kada očekujemo slabljenje virusa korona, možemo da vakcinišemo veći broj građana BiH”, rekao je Tegeltija novinarima na sarajevskom aerodromu.

EU danas je isporučila BiH više od 10.000 doza vakcina “fajzer”. Vakcine su uručili komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, te savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg, posredstvom čije je Vlade izvršena današnja isporuka.

Primopredaji su, uz predsjedavajućeg Savjetu ministara, prisustvovali i ministri inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković, te civilnih poslova Ankica Gudeljević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tegeltija pozitivan na virus korona

Radio Brčko

SAD: Pozitivan na testu nakon primanja “Fajzerove” vakcine

Radio Brčko

Кривокапић данас и сутра борави у званичној посјети БиХ

Radio Brčko