BiH

Tegeltija sa Merkel 14. rujna o stanju u BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija putovat će na sastanak predsjednika Vlada zemalja Zapadnog Balkana sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 14. rujna u Tirani.

Tijekom boravka u Tirani, kako je saopćeno, predsjedatelj Tegeltija imat će bilateralni sastanak sa Merkel, koju će informirati o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Odlazeća kancelarka Njemačke će posjet Zapadnom Bakanu početi dan ranije, kada će se u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posvećenost evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana kancelarka najmoćnije evropske države pokazuje i na kraju svoje političke karijere.

Angela Merkel posjetom Beogradu, a potom Tirani, gdje će razgovarati sa premijerima šest zemalja, šalje i poruku da će Njemačka nastaviti podršku njihovom evropskom putu, kažu naši sagovornici. Iako balkansku mini turneju Angele Merkel vidi više kao oproštajnu poslanik u Njemačkom Bundestagu, socijaldemokrata Josip Juratović smatra da će obilovati važnim razgovorima.

“Biće tu različitih razgovora i po pitanju BiH, budućnosti Sjeverne Makedonije, Crna Gora isto bi mogla biti tema razgovora, tako da je važan ovakav skup i za BiH i biće tema o kojoj će se razgovarati, a koristi i jačanju uloge Njemačke što koristi gospodinu Šmitu.

Merkel, koja je inicijator Berlinskog procesa za Zapadni Balkan osmišljenog da pomogne u pripremi zemalja za članstvo u EU kroz regionalno osnaživanje i saradnju, suočena je sa kritikama da ovaj proces za sedam godina nije polučio značajnije rezultate. Odgovornost je obostrana, ali odustajanja nema, što Merkel želi da pokaže i ovom posjetom uoči njemačkih izbora.

BODO VEBER, politički analitičar iz Berlina

„Neka vrsta poruke sljedećoj Vladi da se drže njemačke vodeće uloge unutar EU u politici prema Zapadnom Balkanu i politici proširenja koja je doista podrivana zadnjih nekoliko godina od strane drugih zemalja članica počevši od Francuske i Pariza.“

Jedinstvena podrška najznačajnijih njemačkih stranaka Kristijanu Šmitu, visokom predstavniku u BiH, pokazuje da neće biti promjene kursa kada je riječ o odnosu prema našoj zemlji, bez obzira na to koga Nijemci izaberu na izborima. Smatra ovo politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić, koja zapaža i posredni uticaj dolaska Merkelove na Balkan.

Jako je važno biti prisutan za stolom sa tako važnim sagovornikom i govoriti o važnim temama kao što su zajedničko regionalno tržište, smanjenje prepreka u trgovini, međusobno priznanje diploma, poručuje šef Delegacije EU Johan Zatler.

Analitičari također procjenjuju da posjete Merkelove Beogradu i Tirani mogu d0a znače i usklađivanje principa Berlinskog procesa i paralelne inicijative za „otvoreni Balkan“ Srbije i Albanije, te Sjeverne Makedonije. Sve se dešava uoči samita EU – Zapadni Balkan zakazanog za 6. oktobаr na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Izvor:BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button