ArhivaBiH

Tegeltija sa sindikatima institucija BiH: Prioritetno pitanje plata

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija održao je je danas u Sarajevu prvi radni sastanak sa predstavnicima sindikata na nivou institucija BiH.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima iznalaženja rješenja za probleme sa kojima se susreću zaposleni u zajedničkim institucijama BiH.

Na sastanku su učestvovali predsjednici Saveza sindikata policijskih organa Dragan Krvavac, Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika Lejla Čopelj i Sindikata uprave za indirektno oporezivanje Ana Mrnjavac, te ministri u Savjetu ministara BiH – finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, bezbjednosti Fahrudin Radončić i pravde Josip Grubeša.

Tegeltija je ovom prilikom istakao da je novi saziv Savjeta ministara opredijeljen za socijalni dijalog s ciljem poboljšanja statusa radnika, te iskazao spremnost za otpočinjanje procesa kolektivnog pregovaranja.

Tokom razgovora Tegeltija je naglasio da je neophodno da se prevaziđu nesporazumi i da se dođe do potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora koji predstavlja osnovu za regulisanje međusobnih odnosa i koji garantuje prava radnicima.

Predsjedavajući Savjeta ministara je naglasio da je u ovom momentu prioritetno pitanje plata i pravednosti u raspodjeli istih, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednih deset dana formira radna grupa koju će činiti predstavnici Savjeta ministara i sindikata na nivou institucija BiH, a koja će raditi na sistemskom rješavanju otvorenih pitanja.

Predstavnici sindikata ovom prilikom su iskazali zahvalnost na razumijevanju na koje su naišli, te istakli da će u narednom periodu nastaviti da, kroz partnerski odnos sa Savjetom ministara, djeluju u pravcu unapređenja materijalnog položaja zaposlenih.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button