RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Tegeltija: Šanse za dogovor sa MMF-om su polovične

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da su šanse pola-pola da bude postignut dogovor o novom aranžmanu od 1,5 milijardi KM sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, te da mu se čini da se trenutno pregovara u otežanim uslovima i da nema direktne komunikacije.

“Daleko smo jedni od drugih i ovo će za mene lično biti neuspjeh svih nas u BiH, ali i za MMF ukoliko do petka, 8. januara, ne postignemo dogovor. Mislim da je najveći dio na MMF-u jer smatram da u pismu namjere postoje neki zahtjevi i neke mjere koji nisu direktno u vezi sa ciljevima ovog aranžmana. Čini mi se da se ovdje preklapaju neke obaveze koje BiH ima prema EU sa prethodnim mjerama koje se postavljaju u aranžmanu MMF-a”, naveo je Tegeltija.

On je rekao da nema ozbiljnih zahtjeva za ozbiljne ekonomske reforme, što su najčešće teme aranžmana sa MMF-om, ali da postoje neka politička pitanja koja će vjerovatno biti riješena u nekom periodu.

“Ali, aranžman je suviše važan finansijski i svakako da bi se te mjere postavljene na tako oštar način ili u ovako kratkom periodu riješile. Moj je poziv i vladama entiteta i MMF-u da pažljivo pregovaraju i izaberu najbolje rješenje koje će biti u interesu BiH, prije svega privrede, zdravstvenog sektora, pa onda i svih građana BiH i da napravimo taj aranžman. Svakako će se on sprovesti u naredne tri godine i nema razloga da se na samom početku pregovora zablokiramo, po mom mišljenju, da to malo grubo nazovem, ipak nekim političkim temama”, izjavio je Tegeltija za “Nezavisne novine”.

On je dodao da su svi pregovori o svim aranžmanima MMF-a teški, traju duže nego što se planira, ali svaki put su pravljeni različiti dogovori, kompromisi, tražena su najbolja rješenja i svaki put postizana saglasnost.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Mostaru se danas otvara Međunarodni sajam privrede, Dodik i Tegeltija razgovarali sa Sijartom i Brnabićevom

Radio Brčko

BiH: VAŽNO DA PARLAMENT IDUĆE SEDMICE USVOJI BUDŽET ZA 2022.

Vladimir Matijević

Тегелтија сутра у званичној посјети Кини

Radio Brčko