BiH

Turković: Formiranje ekspertskog tima bi uduplalo postojeću strukturu

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković izjavila je da bi imenovanje Ekspertskog tima za Trgovsku goru uduplalo već postojeću strukturu koja postoji za ta pitanja u Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomska pitanja.

Prema njenim riječima, dodatni angažman “22 osobe koje su već zaposlene, koje primaju platu i za koje bi se mimo redovnih prihoda posebnom odlukom utvrdila dodatna naknada za njihov rad, neprimjereno je u vrijeme kada mnogi nezaposleni nastoje da vrate svoja izgubljena radna mjesta i sa pravom očekuju podršku zemlje u tom nastojanju”.

“Važno je napomenuti da već postoji oformljena Radna grupa /Službeni glasnik BiH 28/16/, da je na prijedlog ministra Staše Košarca Savjet ministara donio Odluku o imenovanju Koordinacionog tijela za praćenje aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora /21. maja/”, navela je Turkovićeva.

Ona je u saopštenju objavljenom povodom, kako tvrdi, napada vezanih za Trgovsku goru, napomenula da “uz Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa djeluje i Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost i da se sada nastoji da se osnuje ekspertska grupa od 22 člana, a najavljeno je i osnivanje pravno savjetodavne grupe i sve to uz dodatno plaćanje za obavljanje istih poslova”.

Turkovićeva je navela da je “u materijalima za sjednicu povodom ove tačke dnevnog reda nedostajalo obavezno mišljenje Ministarstva finansija i trezora, a sve se pravdalo žurbom”.

Ona je upitala “čemu tolika žurba ako Hrvatska još nije usvojila niti jedan službeni akt koji se tiče životne sredine na lokalitetu Trgovska gora, a koje je po međunarodnom pravu dužna da dostavi BiH na usaglašavanje”.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je juče da ne može da razumije razloge zbog kojih je Turkovićeva sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara skinula odluku o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru.

Košarac je rekao da je obrazloženje Turkovićeve – da je rano za ekspertski tim jer Hrvatska još ništa ne radi po tom pitanju – potpuno neargumentovano, te napomenuo da je o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru postignuta saglasnost svih u BiH – i Republike Srpske i Federacije BiH i Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button
Close