BiHSvijet

У БиХ би ускоро могла да се врати прва група удовица из Сирије

У БиХ би ускоро могла да се врати прва група удовица из Сирије чији су мужеви погинули у редовима терористичке организације “Исламска држава”, сазнаје “Дневни аваз”.

Извор “Аваза” из Министарства иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату тврди да је Координационо тијело овог министарства убрзало активности на стварању услова за повратак у БиХ прве групе од три жене које се тренутно налазе у камповима под контролом Курда на обали ријеке Еуфрат у сјеверном дијелу Сирије.

“Прикупљају се сви подаци, прије свега докази да оне имају држављанство БиХ, а потом се испитује њихова улога у `Исламској држави`. За сада су, у сарадњи са њиховим породицама овдје у БиХ, за три жене и њихову дјецу, коју су одвеле у Сирију, скоро комплетирани досијеи. Све се ради у сарадњи са САД и њиховим надлежним тијелима”, рекао је анонимни извор.

Према овом извору, удовице ће у БиХ, највјероватније, бити пребачене авионом уз помоћ америчких снага.

Извор наводи да се, истовремено, разматрају механизми за евентуално санкционисање жена које су одласком подржале “Исламску државу”, али и програми њихове дерадикализације.

О овим женама писао је и “Дејли мејл”, који наводи да су тинејџерке описане као џихадистичке “пинап постер дјевојке”, поријеклом из БиХ, побјегле из Аустрије и придружиле се “Исламској држави”, због чега им, ако се врате у БиХ, пријети казна затвора од 15 година.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button