RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U BiH identifikovano 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od toga 35 djece

Prema preliminarnim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima, u 2020. godini u Bosni i Hercegovini identifikovano je ukupno 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima. Od tog broja, njih 35 su djeca, saopćio je World Vision BiH.

Djeca se najčešće eksploatišu u svrhu prosjačenja, te je od ukupnog broja potencijalnih žrtava trgovine ljudima evidentirano 38 slučajeva prosjačenja, 17 slučajeva seksualnog iskorištavanja i 15 slučajeva drugih oblika trgovine ljudima.

– Trgovina ljudima kršenje je osnovnih ljudskih prava i samo kroz zajedničko djelovanje svih relevantnih aktera u procesu – institucija, domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija i tijela, možemo se efikasno suprotstaviti ovoj pojavi – istaknuo  je državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u BiH Samir Rizvo.

U cilju poboljšanja koordinacije relevantnih institucija i organizacija, World Vision BiH organizirao je prvi koordinacijski sastanak Državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i koordinatora entiteta, kantona i Brčko distrikta. Sastanak se organizuje u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, Uredom Državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, u okviru projekta ‘Jačanje lokalnih kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima u BiH’, kojeg World Vision BiH implementira uz finansijsku podršku Državnog sekretarijata Sjedinjenih Američkih Država.

– Sprečavanje i procesuiranje iskorištavanja djece moralna je i zakonska obaveza svih nas. Važno je da svaki pojedinac, kada vidi dijete koje je izloženo jednom od oblika iskorištavanja kao što je prosjačenje, reaguje i prijavi nadležnim organima, a da sistem dalje preuzima slučaj – navela je direktorica nevladine organizacije World Vision BiH Larisa Klepac.

Svjesni potrebe jačanja sistema reagovanja u slučajevima eksploatacije djece World Vision BiH je započeo proces izrade i usvajanja Protokola za suzbijanje prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece kako bi se ojačao referalni mehanizam na lokalnom nivou. Do kraja 2022. godine je predviđeno usvajanje Protokola u 30 općina, saopćeno je.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Konaković i Murphy: SAD ključni saveznik BiH

Radio Brčko

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas sa Lavrovom, sutra sa Putinom

Radio Brčko

Inflacija pada, cijene na istom nivou

Radio Brčko