RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У БиХ онлајн плаћање користи 72 одсто испитаника

У БиХ онлајн плаћање користи 72 одсто испитаника, што је више за три одсто у односу на резултате истраживања објављене у првој години пандемије вируса корона, те 30 одсто више у поређењу са годином прије почетка пандемије, саопштено је из компаније “Мастеркард”.

Од 72 одсто испитаника који користе онлајн плаћања, 11 одсто њих плаћа онлајн барем једном седмично, 36 одсто користи онлајн плаћања на мјесечном нивоу, а 52 одсто њих једном или неколико пута годишње.

Истраживање ове компаније о финансијским навикама и потребама активних корисника картица у БиХ – “МастерИндекс” показује да су први избор корисника и даље домаће онлајн продавнице – 36 одсто, те да је повјерење у безбједност онлајн куповине остало исто у односу на претходну годину и износи 49 одсто, као и да неповјерење пада.

“Да преферирани начини куповине и плаћања све више прелазе у онлајн окружење, говори и податак да више од четвртине испитаника /26 одсто/ мјесечне рачуне плаћа путем интернета”, наведено је у саопштењу.

Гардеробу и обућу купује њих 42 одсто, спортску опрему 25 одсто, потрепштине за кућу 24 одсто, а намирнице 19 одсто испитаника.

Онлајн продавнице грађани све више посјећују и за куповину електронских уређаја – 24 одсто, али и за куповину козметике и третмана за уљепшавање 17 одсто.

“Истраживање у БиХ показало је да 49 одсто корисника онлајн куповине генерално користи картице, било да су у питању дебитне, кредитне или интернет/припејд картице. Кеш користи 56 одсто корисника, док 28 одсто испитаника користи е-бенкинг, односно м-бенкинг апликације, као опцију за плаћање робе и услуга поручених на интернету“, наводи се у саопштењу.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.