RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U BiH svečano otvorena EUFOR-ova vojna vježba “Brzi odgovor 2020”

EUFOR-ova vojna vježba “Brzi odgovor 2020” svečano je otvorena juče u bazi Butmir u Sarajevu, a riječ je o redovnoj godišnjoj vježbi kojom se provjerava sposobnost EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio rezervnih snaga koje se u partnerskim zemljama nalaze u stanju visoke spremnosti.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao je da je ta vježba dokaz da EUFOR i u vanrednim okolnostima može odgovoriti misiji koja mu je dodijeljena u BiH.

– Na ovaj način i Oružane snage (OS) BiH provjeravaju sve ono što su s EUFOR-om radile, a posebno mi je zadovoljstvo što učestvuju i druge sigurnosne agencije iz BiH i to je fantastična prilika da provjerimo našu koordinaciju, a toga nam definitivno treba – istakao je Podžić.

Naglasio je da Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH imaju kontinuiranu i snažnu saradnju sa EUFOR-om kroz područja koordinacije, obuke i vježbi, gdje stiču dodatna znanja i iskustva.

– Koordinacija koju imamo sa EUFOR-om odvija se putem različitih timova za saradnju i savjetovanje od taktičkog do strateškog nivoa. Zajednička obuka sa EUFOR-om provodi se kontinuirano od 2010. godine – dodao je Podžić.

Pojasnio je da je vježba „Brzi odgovor 2020“ vježba kroz koju EUFOR provjerava spremnost za provođenje dodijeljenog mandata u BiH i dio je plana saradnje EUFOR-a i OSBiH.

Oružane snage BiH, dodao je, ove godine učestvuju sa jednim pješadijskim vodom, odjeljenjem vojne policije i jednim helikopterom,a  dale su na raspolaganje i vlastite strukturne kapacitete na različitim lokacijama u BiH koji su potrebni za uspješnu realizaciju vježbe.

Komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Reinhard Trischak istakao je da su pripreme za ovogodišnju vježbu mnogo teže zbog okolnosti izazvanihe pandemijom koronovirusa te da u vježbi ne učestvuje nijedan vojnik koji prije dolaska nije proveo vrijeme u karantinu i koji nije testiran.

I ove godine će, dodao je, provesti vježbu uz učešće vojnika iz 20 zemalja te pokazati sposobnost da pomognu u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Nakon izvanrednog iskustva iz prošlogodišnje vježbe, kazao je,  ove godine organiziraju vježbu u svim dijelovima BiH i u bliskoj saradnji s Ministarstvom odbrane BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo istakao je da to ministarstvo i policijske agencije BiH posvećuju veliku pažnju saradnji sa EUFOR-om u cilju osiguranja stabilnog i sigurnog okruženja i upravljanja svim oblicima rizika.

– Ovogodišnja vježba će biti prilika za sve nas da tu saradnju potvrdimo i ojačamo te da javnosti pokažemo spremnost EUFOR-ovih rezervnih snaga da zajedno sa bh. oružanim i policijskim snagama brzo i efikasno mogu odgovoriti na krizne situacije koje mogu ugroziti stabilnost i sigurnost BiH – poručio je Rizvo.

Operacioni komadant EUFOR-a generalpukovnik Brice Houdet, koji se skupu obratio video-porukom, kazao je da već može vidjeti mjerljivu dobrobiti koju njihove stalne snage raspoređene na terenu donose BiH.

Najavio da će u narednim danima EUFOR širom BiH izvoditi vježbu „Brzi odgovor 2020“ kako bi pokazale sposobnost da pomognu kad god to bude potrebno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Stanje u Distriktu glavna tema sastanka čelnika Vlade i delegacije EUFOR-a

Radio Brčko

Sastanak Cikotića s komandantom EUFOR-a

Radio Brčko

Produžen mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Radio Brčko