RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У БиХ ухапшено пет особа због кријумчарења миграната

У БиХ ухапшено је пет особа у вези са кријумчарењем миграната, а операција је реализована са партнерским институцијама Хрватске, гдје су ухапшене двије особе, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Акцију под називом “Фаст”, по налогу Тужилаштва БиХ, извели су полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/, уз подршку министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Кантона Сарајево, Службе за послове са странцима и Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ.

У оквиру акције претресени су објекти на више локација.

“Активности су реализоване у сарадњи са УСКОК-ом и МУП-ом Хрватске, а усмјерене су на откривање и кривично процесуирање организатора илегалног кријумчарења више десетина миграната, са подручја БиХ, према Хрватској и даље према другим земљама ЕУ”, наведено је у саопштењу.

Осумњичени организатори су држављани Авганистана, а истрагом је утврђено да су, дјелујући као организована група са другим осумњиченим, ради стицања незаконите имовинске користи, организовали, координисали и извршили кријумчарење више десетина илегалних миграната, углавном држављана Авганистана, који су у БиХ дошли из правца Србије, те су организовано, преко ријечне и копнене границе, из БиХ кријумчарени у Хрватску.

Координирана истрага институција БиХ и Хрватске, како се наводи, трајала је више мјесеци.

Осумњичени, који су ухапшени, терете се за кривична дјела организовање групе или удружења за кријумчарење миграната, у вези са кривичним дјелом кријумчарење људи према Кривичном закону БиХ, а током дана биће предати поступајућем тужиоцу, који ће донијети одлуку о даљим активностима.

“Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама и агенцијама у БиХ и земљама региона и ЕУ, проводи више сложених операција усмјерених на процесуирање кривичних дјела повезаних са илегалним миграцијама и сложеном мигрантском ситуацијом у БиХ”, додаје се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ захвалило је полицијским службеницима свих агенција и институција које су учествовале у међународној акцији “Фаст”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У акцији “Ројал” ухапшено осам особа због недозвољеног промета акцизних производа

Radio Brčko

Brčko: Dva muškarca uhapšena zbog sumnje da su se bavili neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga

Radio Brčko

Brčko: Podignuta optužnica protiv dvoje uhapšenih u akciji ŠKORPION (Foto/Video)

Suvad Alagić