BiH

U BiH uvezeno 9.000 tona otpada

U BiH je u ovoj godini uvezeno više od 9.000 tona otpada u vrijednosti od oko tri miliona KM, a riječ je uglavnom o papiru za preradu, otpadnom željezu koje se pretapa i ostacima plastične mase, piše “Glas Srpske”.
U Sektoru za carine u Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH naveli su da je u BiH dozvoljen uvoz otpada samo za preradu ili energetsku iskoristivost, ali ne i radi deponovanja.

Prema podacima ovog sektora, u prvoj polovini godine u BiH je uvezeno 826.168 kilograma otpadnog papira za reciklažu, 6,44 miliona kilograma otpadnog željeza za pretapanje, kao i 1,47 miliona kilograma otpadaka, strugotina i ostataka plastične mase, te otpada koji je klasifikovan pod ostalo.

Podaci pokazuju da su lani u BiH stigla 1,72 miliona kilograma papira za reciklažu, 15,71 milion kilograma željeza za preradu i 4,02 miliona kilograma ostataka plastične mase.

Pomoćnik direktora UIO Vladimir Dragičević pojasnio je da je uvoz otpada u BiH dozvoljen svakom privrednom subjektu koji ispuni uslove propisane entitetskim zakonima o upravljanju otpadom, nakon čega dobija dozvolu od nadležnih ministarstava u skladu sa Bazelskom konvencijom, čiji je potpisnik i BiH.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close