BiH

У Бихаћу уведене санкције за насиље на интернету, казне од 300 до 500 марака

Градско вијеће Бихаћа донијело је измјене Одлуке о јавном реду и миру на основу које су предвиђене санкције за случајеве насиља на интернету, а њоме су прописане и новчане казне које се крећу у распону од 300 до 500 марака.

“Таква врста вербалног насиља која се одвија путем телекомуникације, писањем увредљивих садржаја, уколико се докаже ко је починилац таквог дјела, санкционисаће се прекршајно пред надлежним судом. У посљедње вријеме расте број оваквих случајева, посебно на друштвеним мрежама, а велики број починилаца, али и жртава су малољетна лица. Дјеца приступају интернету с различитих уређаја и махом нису свјесна опасности насиља у виртуелном свијету”, каже Аднан Бегановић, портпарол МУП-а УСК.

Случајеве сајбер булинга, како се назива насиље на интернету, биљеже и у социјалним установама, гдје кажу како оно може оставити дубоке и трајне посљедице на жртве.

“Велики број родитеља није упућен у ову проблематику или јој не придаје довољну пажњу, а све може бити болно и кобно, па чак резултирати и најгорим исходом”, каже Сабина Алагић, вршилац дужности директора Центра за социјални рад у Бихаћу.

Због тога из полиције УСК позивају родитеље да више пажње обрате када се ради у њиховој дјеци, а грађане да све врсте оваквог облика насиља пријаве.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!