RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У Бихаћу заказани протести због мигрантске кризе

У протеклих десетак дана, према подацима кантоналног МУП-а, у Унско-сански кантон регистрован је долазак 1.241 мигранта, тако да у кантону тренутно бораве 5.502 мигранта, а због мигрантске кризе група грађана у Бихаћу је за понедјељак, 13. август, заказала протесте које је подржао и градоначелник Шухрет Фазлић.

У Бихаћу их је 4.163, док је у Великој Кладуши регистрован боравак 1.178, а у хотелу “Седра” их борави 140.

Остатак миграната и избјеглица налази се у приватном смјештају.

Према овим подацима, како кажу у МУП-у, број миграната у Бихаћу повећан је за 901, у Великој Кладуши за 179, преноси “Дневни аваз”.

Иако тренд свакодневног доласка нових миграната у Бихаћ и Велику Кладушу стално расте, у кантоналном МУП-у кажу да је безбједносна ситуација стабилна.

Међутим, и из Бихаћа и Велике Кладуше и даље апелују на институције на нивоу БиХ за помоћ у рјешавању мигрантске кризе, а посебно да се активније укључе и пронађу рјешење за смјештај.

У вези са заказаним протестима под називом “Зашто баш Бихаћ?” за понедјељак у 12.00 часова, градоначелник Шухрет Фазлић каже да се цјелокупна мигрантска криза ломи преко леђа Бихаћа, а градске власти немају никакве законске алате да дјелују.

“Немамо своју полицију, не можемо никоме ништа наредити, немамо канцеларију за странце, чак ни инспекцију за контролу боравка. Свим управљају други, а ништа не предузимају. Мјесецима зовемо, упозоравамо, кукамо, молимо, састанчимо, шаљемо дописе, вршимо медијске притиске и ништа. Такав однос надлежних институција и неразумијевање гурају нас у очај”, навео је Фазлић.

Он наглашава да је логично да се у ситуацијама када држава закаже, када не може или не жели ријешити неки проблем, грађани чија су права и животи угрожени окупе и демократским путем захтијевају да надлежне институције раде свој посао.

Фазлић напомиње да грађани Бихаћа нису ксенофобични, нити нехумани и да су то показали свих протеклих мјесеци бригом за мигранте.

“Желимо најбоље људима који су се нашли у невољи, али и себи. Овако није добро ни њима ни нама. Ово је убијање једног од најљепших градова у БиХ и не можемо то допустити”, рекао је Фазлић и захвалио грађанима који су иницирали одржавање протеста.

Извор: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.