BiH

U Bosni i Hercegovini proizveden prvi 3D štampač

Igor Marković je diplomirani inžinjer mašinskih nauka iz Banja Luke koji je odlučio profesionalnu karijeru zasnovati u svojoj zemlji i gradu, inovativnim i ambicioznim pristupom nauci sa znanjem koje je stekao kroz obrazovanje. Magistarsku tezu na kojoj trenutno radi pretvorio je u malu kompaniju u kojoj je ove godine dizajniran, projektovan i proizveden prvi 3D štampač u regionu i Bosni i Hercegovini.

– Nakon što smo razvili mehanički, softverski i sistem upravljanja u regionu je proizveden prvi TITAN 3D printer koji je svoju primjenu našao u arhitekturi, mašinstvu, medicini, obrazovanju, aeronautici, informatici, modeliranju, metalurgiji, te svim granama koje imaju potrebu za izradu različitih fizičkih formi – izjavio je Marković za Fenu.

Prva serija TITAN ATLAS 3D printera primjenjiv je za izradu dijelova od plastike visoke preciznosti i raznih mehaničkih karakteristika koje u zavisnositi materijala ovaj 3D printer može da ispiše.

Detaljne makete u građevinarstvu, funkcionalni dijelovi mašinskih sklopova u maloserijskoj proizvodnji, individalno prilagođena ortopedska pomagala za osobe sa invaliditetom, izrade maketa aviona, umjetničke skulpture i oblici, nakiti, sve to prema ličnim željama i mašti klijenta TITAN ATLAS 3D printer pretvara u djela.

– Ovo je prvi 3D printer koji je u svoj vizualni identitet implementirao interaktivnu Neopixel rasvjetu. Ova rasvjeta ne doprinosi samo vizualnom identitetu, već je napravljena tako da bude interaktivnog karaktera i komunicira sa korisnikom pružajući mu određene informacije. Ovo znači da rasvjeta komunicira sa korisnikom na taj način što mijenja boje i motive u zavisnosti od određenih dešavanja na 3D printeru – izjavio je Marković.

U maloj kompaniji koju su pokrenuli mladi ljudi može se dobiti željeni prototip tražene ideje jer vrše uslužno 3D printanje, ali i edukacije za rad na ovim štampačima. Servisiraju 3D štampače širom BiH i regiona, a zastupnici su i nekih vodećih svjetskih proizvođača za BiH.

Protekla godina za mladi tim inžinjera bila je više nego uspješna, pa za naredni period imaju velike planove.

– Želimo da se probijemo na inostrano tržište i stanemo rame uz rame sa već zastupljenim brendovima 3D printera. Što se ove intencije tiče tu smo već razvili proizvod koji svojim karakteristikama premašuje određene konkurente iz iste kategorije – izjavio je Marković.

Njegova želja i ambicija nije odlazak iz Bosne i Hercegovine jer dobra ideja sa malim ulaganjem omogućila mu je uspjeh i dala priliku za napredak.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Jedan komentar

  1. Da li je poznata cijena za B i H tržište ? Gdje se mogu vidjeti specifikacije 3D printera , koje vrste plastike može koristiti, dimenzije ispisa i koje veličine dizni koristi ?

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!