RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U deset gradova u BiH biće postavljena penjališta na prirodnim stijenama

U okviru projekta “Magična penjališta BiH”, vrijednog više od 340.000 KM, danas je u Sarajevu potpisano 10 memoranduma o saradnji sa gradovima i opštinama koje su postale partneri projekta.

U Banjaluci, Prijedoru, na Sokocu, te u Bihaću, Jajcu, Travniku, Goraždu, Ilijašu, Zavidovićima i Varešu, biće postavljena penjališta na prirodnim stijenama i sprovedene dodatne aktivnosti.

Projekat će doprinijeti razvoju avanturističkog turizma i dopuniti ga novim, brendiranim turističkim proizvodom, a lokalne zajednice i krajnji korisnici, poput hotela, restorana, suvenirnica i prodavnica sportske opreme, kao i brojni sezonski i drugi radnici u turizmu, imaće koristi od povećanog broja turista i posjetilaca po završetku projekta.

Projektni koordinator Erol Kovačević rekao je da je na svakom od sastanaka kojima su prisustvovali načelnici ili predstavnici opštinskih službi i razvojnih agencija, te planinarskih i penjačkih udruženja, sportsko penjanje je prepoznato kao jedna od grana avanturističkog turizma za koje BiH ima velike, ali nedovoljno iskorištene potencijale.

Prema njegovim riječima, virus korona je doslovno u jednom danu zatvorio gradove, kafiće, tržne centre, pozorišta, muzeje, škole i vrtiće, što je pokazalo koliki je značaj prirode.

“Uvidjeli smo da priroda nema alternativu, da je ona spas, sigurno utočište i zdrava zabava za cijelu porodicu”, istakao je Kovačević.

Stručnjak za razvoj penjališta u projektu Elvir Kazazović rekao je da penjanje kao sportsko-rekreativna disciplina razvija psihomotorne i intelektualne sposobnosti, logičko zaključivanje, koordinaciju, koncentraciju i osjećaj za zajedništvo i pomaganje drugima.

“Kroz projekat, 10 penjališta sa 30 smjerova osmišljeno je na način da pružaju mogućnost za penjanje i početnicima i profesionalcima”, istakao je on, te dodao da u svijetu trenutno ima više od 35 miliona penjača kojima će biti veoma interesantni netaknuta priroda BiH, izazovne stijene, mogućnost boravka i smještaja u prirodi, te povezanost sa drugim ponudama avanturističkog turizma.

Osim postavljanja penjališta, projekat planira i obuku 20 penjača instruktora, te izradu IT alata – veb platforme i mobilne aplikacije.

Ovi alati i “Mreža za promociju pustolovnog turizma u regionu” pomoći će popularizaciju i promociju nove turističke ponude.

Od ukupne vrijednosti projekta, EU je kroz projekat “EU for biznis” obezbijedila bespovratna sredstva u iznosu većem od 275.000 KM.

Projekat “Magična penjališta BiH” realizuje projektni tim koji čine Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Sarajevo, Planinarsko društvo “Fasto” i IT kompanija “Rebus”.

Foto: Ilustracija/https://mojusk.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.