RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U FBiH najniže cijene goriva, kretanje cijena teško predvidjeti

U Federaciji BiH još je uvijek na snazi Odluka o ograničenim maržama za naftne derivate donesena još u aprilu 2021. godine. Prema toj Odluci maksimalan iznos marže u veleprodaji je 6 feninga dok u maloprodaji marža može iznositi maksimalno 25 feninga po litri.

Broj prekršaja je znatno smanjen iako je isprva bilo dosta izbjegavanja tog ograničenja, pojašnjava pomoćnica federalnog ministra trgovine Merima Maslo. U prvoj godini od donošenja odluke izdano je oko 500.000 KM prekršajnih naloga.

U zadnje vrijeme toga je sve manje što znači da je postignuta zadovoljavajuća disciplina i pridržavanje odluke koja je na snazi. Istaknula je kako su cijene u Federaciji BiH uvijek najniže ili među najnižima.

“Tako da recimo u julu ove godine što se tiče BMB- 95 Federacija BiH imala je najniže cijene”, dodaje Maslo.

Ističe da, ako se usporede cijene u BiH s drugim zemljama u regiji, s višim cijenama slijede Sjeverna Makedonija, Slovenija, zatim Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Albanija.

Ipak, činjenica je da cijene rastu pa je prosječna maloprodajna cijena litre BMB 95 krajem augusta od 2,77 KM viša za 7, 36 posto u odnosu na prethodni mjesec, ali je isto tako 31. augusta cijena navedenog derivata niža za 7, 05 posto u odnosu na prosječnu cijenu iz augusta 2022. godine.

Što se tiče dizela prosječna cijena je 2, 80 KM po litri i ta prosječna cijena je viša za 12 posto u odnosu na prethodni mjesec. Međutim, 31. ugustacijena dizela je niža za 13,04 posto u odnosu na prosječnu cijenu iz 2022. godine.

Javnost često bune podaci da cijene sirove nafte padaju dok cijene goriva na benzinskim pumpama rastu. U Ministarstvu trgovine pojašnjavaju kako ta dva pojma sirove nafte i naftnih derivata kao gotovog proizvoda valja razdvojiti jer se cijene formiraju na različite načine.

Naime, za sirovu naftu postoje odgovarajuće berze, najpoznatija je Londonska, gdje na cijenu utječe odnos ponude i potražnje, tečaj dolara kao i kompletna geopolitička situacija. Sirova nafta kada se proda po tim burzovnim cijenama dalje ide tankerima i to je onda proces koji traje i nekoliko sedmica.

Potom zemlje OPEC-a, koje izvoze skoro 40 posto ukupne svjetske nafte, najmanje dva puta godišnje održavaju sastanke u Beču kada donose odluke vezane za proizvodnju i izvoz sirove nafte. Na zadnjem sastanku u aprilu ove godine odlučili su smanjiti proizvodnju za blizu 1,4 miliona barela dnevno što predstavlja oko 3, 5 posto ukupnog izvoza.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.