BiH

U Federaciji BiH ove akademske godine upisano 5.000 studenata manje nego prošle

U akademskoj 2021/2022. godini u Federaciji Bosne i Hercegovine je upisano 53.105 studenata, što je za 8,5 posto manje u odnosu na prethodnu akademsku godinu.

U akademskoj 2020/2021. godini upisano je 58.057 studenata, podaci su Federalne agencije za statistiku. Iz godine u godinu se ovaj broj smanjuje. Ne tako davno, u akademskoj 2016/2017. godini upisano je 69.969 studenata.

Očekivano, u posljednjoj akademskoj godini najviše studenata je upisano u Kantonu Sarajevo. Međutim, i u ovom kantonu se smanjuje broj onih koji se školuju na visokoobrazovnim ustanovama.

Da su trendovi vrlo zabrinjavajući potvrđuje i podatak iz decembra 2020. da se broj prvačića u Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednjih pet godina smanjio za 3.290 ili 15,03 posto. Ekonomisti i demografi upozoravaju da će se situacija dodatno pogoršati.

Jasno je da je ovo posljedica loših ekonomskih i političkih okolnosti u Bosni i Hercegovini. Prema posljednjem istraživanju Ujedinjenih nacija, čiji su rezultati objavljeni u novembru prošle godine, 50 posto mladih razmatra da napusti Bosnu i Hercegovinu. Ovim istraživanjem je utvrđeno da će Bosnu i Hercegovinu u sljedećih godinu dana napustiti između 22.300 i 23.700 stanovnika.

Prema procjeni utjecajnog britanskog lista Economist, Bosna i Hercegovina bi do 2050. trebala imati 2,7 miliona stanovnika. No, pojedini smatraju da se Bosna i Hercegovina već približila navedenom broju.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button