RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U FIPA-i razgovarano o unapređenju španskih investicija u BiH

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Milica Marković  i novoimenovana šefica Trgovačkog ureda pri Ambasadi Kraljevine Španije Ana Maria Mazo Martinez, te savjetnica za trgovinu Montserrat Perez Ripoll, razgovarale su o unapređenju saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije, turizma i infrastrukture.

Cilj susreta bio je i upoznavanje o trendovima stranih ulaganja u BiH, te o trenutnoj ekonomskoj saradnji između dviju država, s fokusom na investicije Španije u BiH.

Dosadašnja iskustva FIPA-e u saradnji s potencijalnim investitorima iz Španije govore da su oni uglavnom bili zainteresovani za obnovljive izvore energije, posebno solarne, zatim turizam, kao i autoindustriju, gdje je uspostavljena saradnja s bh. kompanijama.

Konstatovano je da su španske investicije na dosta niskom nivou, te da bi trebalo pronaći način kako privući nove investitore iz ove zemlje, na čemu će zajednički raditi FIPA i Ambasada Španije.

Trgovački  ured Ambasade Španije i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji s FIPA-om, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, entitetskim privrednim komorama Federacije BiH i  Republike Srpske, i uz učešće Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske i Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH organizirali su radionicu “Obnovljivi izvori energije u BiH” koja je održana  23. marta ove godine, saopćeno je iz FIPA-e.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: U tri kvartala 841 milion KM stranih investicija

Vladimir Matijević

BiH: Oporavak privrede i ekonomije od posljedica koronavirusa slijedi 2022. godine

Radio Brčko

BiH: FIPA ima direktan kontakt sa oko 8.000 potencijalnih investitora širom svijeta

Radio Brčko