BiH

U Goraždu održana mirna prosvjedna šetnja ‘Spasimo Drinu’

U Goraždu je danas održana prosvjedna šetnja pod sloganom “Spasimo Drinu” kojom su građani još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog izgradnje zida u okviru projekta obala utvrde duž obala Drine u centru grada.

Prosvjedna šetnja krenula je simbolično u pet do dvanaest sa Trga branitelja grada preko Mosta Alije Izetbegovića, ulicom Ibrahima Čelika do ulice Sinica u naselju Luka, u kojem je u okviru projekta obala utvrde već izgrađen betonski zid kojim je potpuno onemogućen pogled na Drinu.

Noseći transparente “Spasimo Drinu”, “Obala je pusta, bura se sprema” “Berlin, Palestina, Goražde”, “Glavom kroz zid” i druge, na stotine građana jasno je poručilo da se ne slaže trenutim načinom izgradnje obala utvrde.

– Ovo nije problem samo građana Luke već cijelog grada i svih ljudi kojima je Goražde i Drina u srcu i glavne poruke sa današnjeg skupa su obustavljanje radova, prezentacija javnosti cjelokupnog projekta izgradnje obalo utvrde i hitne javne rasprave za sve projekte izgradnje objekata za zaštitu od poplava u Goraždu. Također, zahtijevamo odgovornost svih strana u ugovoru za izgrađeni sporni zid ispod naselja Luka. Najvjerovatnije će ići tužba jer ne postoji drugi način da se ovo zaustavi, na naše pozive i vapaje oni su i dalje nastavili da rade i skoro završili projekat – kazao je predstavnik organizatora protesta Mirsad Kadrić.

Građani tvrde da je prekršeno niz zakona te podsjećaju da ni razgovori s predstavnicima gradske uprave i investitorima nisu dali rezultate.

– Mi tražimo revidiranje projekta ali oni i dalje nastavljaju gradnju, razgovarali smo i opet ništa. Naglašavamo i danas da iza nas ne stoje nikakve političke stranke kao što se to pokušava predstaviti. Zar morate biti politički aktivni da ne možete shvatiti ovo ruglo koje rade od ovog grada – rekla je učesnica protesta Senka Dedović.

Značajan broj građana spontano se okupio i 23. svibnja u naselju Luka, kada su protestnom šetnjom uzvodno prema centru grada simboličnim formiranjem “živog zida” jasno rekli “NE” gradnji betonskog zida na obali Drine.

Projekt izgradnje obala utvrde u Goraždu vrijedan 10,5 miliona KM financira se kreditnim sredstvima Svjetske banke. Radovi koji se izvode nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici izazvali su niz, uglavnom negativnih reakcija javnosti, najprije kada je uništeno gradsko izletište na lokaciji Pod orasima, a pojedini građani zbog uzurpacije zemljišta najavili su i tužbe. Najveći revolt građana izazvala je izgradnja parapetnog zida na desnoj obali u naselju Luka visine oko dva metra, kojim je u potpunosti onemogućen pogled na rijeku Drinu.

Foto: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close