RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U kontroli poreznih obveznika u FBiH izrečene kazne od 264.650 KM

Provodeći aktivnost inspekcijskog nadzora, inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine su na području FBiH izvršili ukupno 196 brzih kontrola, u cilju suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada na crno, te izrekli novčane kazne u ukupnom iznosu 264.650,00 KM.

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem, ugostiteljstva i ostalih uslužnih djelatnosti.

U izvršenim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su ukupno 79 neprijavljenih radnika, 69 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 13 objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 11 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćeno je 27 poslovnih objekata. U 106 kontrola izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 264.650 KM.

U jednom slučaju, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, inspekcijski nadzor je završen uz asistenciju policije.

Izvor: BHRT

Foto: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Porezna uprava FBiH započinje kontrolu prometa putem društvenih mreža

Radio Brčko

U ovoj i prethodnoj godini u FBiH prestalo s radom skoro 1.300 firmi

Radio Brčko