BiHIzbori 2020Izbori BiH

У недјељу на локалним изборима у БиХ право гласа има 3.283.380 бирача

У закључени централни бирачки списак БиХ уписано је 3.283.380 бирача који имају право гласа на локалним изборима у БиХ заказаним за недјељу, 15. новембра, саопштено је из Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ.

Од 3.283.380 бирача који су уписани у централни бирачки списак, 3.141.257 је редовних, 102.377 оних који ће гласати путем поште, а 17.058 путем мобилног тима.

Међу уписаним је и 14.059 бирача са статусом расељеног лица која гласају лично, 7.925 са тим статусом, али за гласање у одсуству и 704 оних који ће грађанску дужност обавити у дипломатско-конзуларним представништвима.

На локалним изборима ове године бира се 56 скупштина општина у Републици Српској, 64 општинска вијећа у Федерацији ФБиХ /ФБиХ/, 120 начелника општина у БиХ, седам скупштина градова у Републици Српској, 14 градских вијећа у ФБиХ, 22 градоначелника у БиХ и Скупштину Брчко дистрикта.

У саопштењу се наводи да су загарантована мјеста за припаднике националних мањина предвиђена у 21 општини за 23 кандидата, те да се ове године први пут на локалним изборима у БиХ, градоначелник Источно Сарајево бира непосредно, у складу са измјенама Изборног закона Републике Српске.

Осим 120 начелника и 22 градоначелника на локалним изборима 2020. године бирају се и 3.142 вијећника/одборника од којих 23 представника националних мањина.

На изборима учествују 543 политичка субјекта, од којих је 129 политичких странака, 262 независна кандидата, 72 коалиције, девет листи независних кандидата, те 71 кандидат за националне мањине.

Овјерено је укупно 30.809 кандидата од којих 425 кандидата за начелнике/градоначелнике, 30.188 кандидата за општинска вијећа, односно скупштине општина или градска вијећа, односно скупштине града и Скупштину Брчко дистрикта, те 196 кандидата представника националним мањина.

У основним изборним јединицима Домаљевац-Шамац, Орашје, Теочак, Мркоњић Град, Језеро, Олово, Груде, Равно и Усора на гласачком листићу за начелника/ градоначелника налази се само по један овјерени кандидат.

У БиХ је формирано укупно 5.759 бирачких мјеста, укључујући и 388 редовних мобилних тимова.

По једно бирачко мјесто биће отворено у Амбасади БиХ у Бечу, Почасном конзулату БиХ у Грацу, Генералном конзулату БиХ у Штутгарту, Генералном конзулату БиХ у Минхену, Амбасади БиХ у Ослу, Амбасади БиХ у Београду и Генералном конзулату БиХ у Чикагу.

У саопштењу се наводи да ће бирачка мјеста у недјељу, 15. новембра, бити отворена од 7.00 до 19.00 часова, те да ће бирачи, уз показивање једног од важећих идентификационих БиХ докумената /лична карта, возачка дозвола, пасош/, на бирачком мјесту добити комбинацију гласачких листића.

Из ЦИК-а истичу да је на бирачком мјесту обезбијеђена тајност гласања.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button