BiH

U Sarajevu konferencija o jačanju antikoruptivnih tijela

Konferencija “Jačanje antikorupcije u BiH: šta je antikoruptivnim tijelima potrebno za efikasno suzbijanje korupcije” biće održana danas u Sarajevu.

Konferencija će biti održana u organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i projekat EU “Podrška primjeni antikoruptivnih strategija u BiH”.

Na konferenciju, kojoj će predsjedavati šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, pozvani su čelnici vlasti i antikoruptivnih tijela na svim nivoima vlasti u BiH, kako bi se razgovaralo o potrebama antikoruptivnih tijela za efikasno suzbijanje korupcije.

Na ovaj skup su u svojstvu posmatrača pozvane i ambasade članica EU, Ambasada SAD, OEBS i druge međunarodne organizacije, te predstavnici civilnog društva, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Evropska komisija dala je mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a jedna od preporuka u njemu bavi se potrebom da se u BiH obezbijedi efikasno funkcionisanje i koordinacija antikoruptivnih tijela.

U saopštenju je navedeno da su samo dva od 14 antikoruptivnih tijela u BiH potpuno profesionalizovana, dok su druga tijela ad hok karaktera i uglavnom sastavljena od predstavnika institucija kojima je rad u tijelu dopunski angažman, a ne glavna radna obaveza, sa nedovoljnim kapacitetima i resursima.

“Efikasna borba protiv korupcije zahtijeva stalne, potpuno opremljene i nezavisne institucije za prevenciju korupcije na svim nivoima, te institucije koje će imati vlastiti budžet, jasno definisane nadležnosti i organizacione pozicije uz bezuslovnu podršku na svim nivoima vlasti”, istaknuto je u saopštenju.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button