RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Sarajevu otvoren 8. forum EU strategije za Jadransko-jonsku regiju

U Sarajevu je danas zvanično otvoren 8. forum EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnji sastanak Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na nivou ministara vanjskih poslova.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su brojni zvaničnici i drugi gosti, uključujući ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića i ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana.

Konaković je u obraćanju posebno naglasio značaj regionalne saradnje.

“Samo zajedničkim naporima možemo biti uspješniji u otklanjanju svih negativnih efekata. Uvjereni smo da ovi koraci prave veliku razliku i upravo ovdje danas očekujemo razmjenu ideja i mišljenja delegacija. Evropske integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju trebaju biti jednako važne za EU kao i za nas“, kazao je Konaković.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović izjavio je da je potrebno izazove i poteškoće rješavati zajedničkim pristupom.

“Integracija u EU treba da bude u skladu sa evropskom regulativom. Proces evropeizacije je povezan sa ispunjavanjem uvjeta za članstvo u EU. Evropska unija se gradi na osnovama konkretnih uspjeha“, rekao je Dilberović.

Komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varhelji istakao je da je važno da Bosna i Hercegovina nastavi sa provođenjem evropskih reformi nakon što je dobila status kandidata za članstvo u EU.

“Dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini je jasna poruka ljudima da je njihova država dio Evrope. Nakon formiranja vlasti sada su se stekli potrebni uvjeti da se vlasti posvete provođenju evropskih reformi. EU strategija za Jadransko-jonsku regiju je u tom smislu važna za promociju konkretne saradnje u smislu održivog razvoja. Ova strategija nudi velike prilike i doprinijet će ekonomiji regije. Imate značajnu priliku, ali i odgovornost da dodatno povećate saradnju u regiji“, kazao je Varhelji.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine zajedno sa koorganizatorima i uz podršku Enterprise Europe Network – EEN, EUSAIR Fasiliti Point i u saradnji sa Evropskom komisijom, organizuje međunarodne bi-tu-bi sastanke tokom prvog i drugog dana 8. foruma strategije EU za Jadransko-jonski region pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj okuplja mala i srednja preduzeća, istraživačke institucije, univerzitete, razvojne organizacije, udruženja i druge organizacije iz devet EUSAIR zemalja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Grčka i Albanija).

Bi-tu-bi sastanci u hibridnom formatu predstavljaju jedinstvenu priliku za pronalaženje partnera ili novih kontakata za poslovnu, tehnološku i projektnu saradnju u svrhu povezivanja regija, povećanja kvaliteta i zaštite okoliša, sa naglaskom, između ostalih, na sektore održivog turizma, ICT-ija, energetike i prehrambene industrije.

Forum EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) traje od 23. do 25. maja.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.