RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Убрзати реформе и искористити прилику коју пружа План раста

Фото: Архива

БиХ је у раној фази успостављања функционалне тржишне економије и постигнут је ограничен напредак у погледу капацитета за суочавање са конкурентским притиском и тржишним силама унутар ЕУ, оцијењено је на седмом састанку Пододбора за економска и финансијска питања и статистику који је данас у хибридном формату одржан у Сарајеву.

Европска комисија је навела да је финансијски сектор остао стабилан и да је БиХ показала отпорност на бројне шокове, али да су и даље присутни изазови, међу којима, добро економско управљање, пословно окружење, јавна предузећа, дигиталну транзицију и квалитету образовања, саопштено је из Дирекције за европске интеграције Савјета министара.

Комисија је истакла да БиХ треба убрзати реформе и искористити прилику коју пружа План раста за западни Балкан, као и тренутак да се напредује у процесу приступања у ЕУ.

На састанку је констатовано да је у БиХ у 2023. години настављен тренд раста економске активности, али је био нешто спорији у односу на претходну годину.

Реални раст БДП-а је у четвртом кварталу 2023. године износио 1,7 одсто, а у овој години се предвиђа даљи економски опоравак са пројекцијом економског раста од 2,2 одсто.

У 2023. години растао је број запослених, као и номиналне плате, док је спољнотрговинска робна размјена БиХ смањења у односу на 2022. годину усљед глобалних економских кретања.

Делегација БиХ истакла је да се ради на побољшању квалитета и консолидације фискалних података и извјештавања, те је информисала Комисију да је Фискални савјет БиХ усвојио
Глобални оквир фискалног биланса и политика у БиХ до 2026. године.

У 2023. години одржана је стабилност банкарског сектора, његова профитабилност је била на рекордном нивоу, те је забиљежен раст депозита и цјелокупне кредитне активности банака.

Комисија је поздравила до сада предузете кораке у контексту приступања Јединственом подручју плаћања у еврима /СЕПА/.

Европска комисија је поздравила напредак у области контроле јавних финансија, посебно вза спровођење стратегија на нивоу БиХ и ентитета, као и сарадњу централних хармонизацијских јединица.

У области статистике БиХ је у раној фази, те се и даље очекују кораци за израду новог закона о статистици БиХ, усклађеног са принципима Кодекса праксе европске статистике, затим попис пољопривреде, те мапу пута за припрему сљедећег пописа становништва.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.