RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHRegion

Uhićeno 37 pripadnika iznimno nasilne kriminalne ćelije sa zapadnog Balkana, vođa skupine iz BiH

Međunarodna operacija tijela za provedbu zakona u koordinaciji EUROPOL-a rezultirala je uhićenjem 37 pripadnika iznimno nasilne kriminalne ćelije sa zapadnog Balkana. Pod vodstvom bosanskog državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem diljem Europe.

U srijedu, 24. svibnja je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj provedeno nekoliko istodobnih akcija protiv pripadnika ove bande. Akcije su koordinirane iz zapovjednog mjesta u Zagrebu uz potporu časnika EUROPOL-a raspoređenih na terenu.

Uhićeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu skupine – državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra „visokovrijednom metom“, a koji trenutačno služi 4-godišnju zatvorsku kaznu u Italiji.

Istražitelji su otkrili kako je predmetna osoba nastavila voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Vjeruje se da je otamo redovito davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.

Među objektima koji su pretraženi tijekom akcijskih dana nalazi se zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini gdje se čuvala droga, vatreno oružje i eksplozivi.

Rezultati kriminalističkog istraživanja

  • 37 uhićenja
  • 135 000 eura u gotovini
  • 4 pištolja i 2 000 komada streljiva
  • 15 kilograma kokaina
  • 8 kilograma heroina
  • nekoliko lažnih putovnica/osobnih iskaznica

Operativna radna skupina „Balkanski kartel“

Ova međunarodna akcija slijedila je nakon složenog istraživanja koje je vodilo hrvatsko Ravnateljstvo policije u sklopu operativne radne skupine „Balkanski kartel“.

Obavještajna mjera koju je proveo Europol nakon nedavnog uklanjanja triju šifriranih komunikacijskih alata kojima su se koristili kriminalci – Encrochat, Sky ECC i Anom – otkrila je raširenost balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Kako bi se odgovorilo na tu prijetnju, Europol je osnovao operativnu radnu skupinu „Balkanski kartel“ koja okuplja istražitelje iz cijele Europe i svijeta radi učinkovita odgovora na prijetnju koja dolazi iz te regije.

Osim rušenja ove mreže, aktivnosti provedene u sklopu ove radne skupine nedavno su dovele do razbijanja u Srbiji najveće organizacije za trgovinu drogom na području Balkana.

(bhrt.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.