RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

UIO u štrajku: Plaća inspektora 998 KM, a na nižim nivoima 1.500

Sindikat zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje je organizovao „Štrajk upozorenja“ koji počinje danas i trajat će svaki dan u periodu od 12 do 14 sati, sve do ispunjenja osnovnih uslova koje traže zaposleni.

Navode da je odluka o pokretanju štrajka donesena je nakon što su iscrpljene sve zakonom propisane mogućnosti i nakon što Vijeće ministara BiH nije našlo razumijevanje da se pokuša popraviti izuzetno loš položaj zaposlenih u UIO.

– Ova instutucija je ključna za fisklanu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH, pa se tako sa 85% svi budžeti u BiH (državni, entitetski, kantonalni i opštinski), finansiraju od indirektnih poreza. Iako UIO iz godine u godinu prikuplja sve veći iznos prihoda od indirektnih poreza, za finansiranje institucija BiH, pa tako i za zaposlene u UIO, svake godine se izdvaja isti iznos sredstava (680 miliona KM na godišnjem nivou za sve državne institucije). Sav višak prihoda svake godine završi u entitetskim kasama, što je dovelo do apsurdne situacije: inspektor u Sektoru za poreze u UIO – stručni saradnik, ima osnovnu platu u iznosu od 998,00 KM, a inspektori na nižim nivoima vlasti zbog rasta prihoda svake godine imaju plate od 1.500,00 KM na više. „Kap koja je prelila čašu“ najnovija je najava da će se plate povećati na entitetskom nivou za dodatnih 10 %, a sve na račun porasta prihoda od indirektnih poreza, navode iz UIO i dodaju:

– Podsjećamo u tri mjeseca 2022. godine prihodi od indirektnih poreza iznosili su 2 milijarde i 229 miliona KM i veći su za 406 miliona ili 22,29 % u odnosu na prihode koje je UIO prikupila u istom periodu 2021. godine. Sav višak prikupljenih prihoda završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Zaposleni u UIO nemaju ništa protiv povećanja plata i na nižim nivoima vlasti, ali više ne žele nijemo trpiti „maćehinski“ odnos svih u Bosni i Hercegovini prema zaposlenima u Upravi za indirektno oporezivanje.

U tablici ispod se nalazi pregled raspoređenih prihoda entitetima i Brčko distriktu u tri mjeseca 2022. godine u odnosu na isti period 2021. godine, iz koje je vidljivo koliko su entiteti i Brčko distrikrt dobili više sredstava samo u ovoj godini u odnosu na perethodnu, dok su institucije BiH kao i svake godine do sada dobile isti iznos sredstava sa Jedinstvenog računa UIO (190 miliona KM za sve institucije BiH u prva tri mjeseca 2022.)

TABLICA

Pored prihoda raspoređenih u tablici iznad, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM po litri derivarta), Federacija BiH je dobila dodatnih 49,7 miliona KM, Republika Srpska 32,8 miliona KM i Brčko distrikrt 1,7 miliona KM. Zbog svega prethodno iznesenog „Štrajk upozorenja“ zaposlenih u UIO će se održavati svakog dana u periodu od 12 do 14 sati sve do ispunjenja sljedećih uslova:

1. Hitno usvajanje Budžeta institucija BiH za 2022. godinu i vraćanje osnovice za obračun plate u institucijama BiH na nivo iz 2008. godine;

2. Izdvajanje zaposlenih u UIO iz Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijema BiH i donošenje posebnog Zakona o platama i naknadama zaposlenih u UIO;

3. Usvajanje potrebnih odluka od strane Savjeta ministara BiH kako bi svi zapsoleni u UIO imali ista prava, što sada nije slučaj;

4. Ulazak u postupak donošenja Kolegtivnog ugovora.

(vijesti.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kompanija iz Brčkog treći po redu najveći PDV i akcizni dužnik državi

Radio Brčko

Njemački željezničari najavili dvodnevni štrajk

Radio Brčko

Kanton Sarajevo: Zdravstveni radnici stupili u štrajk

Radio Brčko