RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

UNDP i Fond za zaštitu okoliša FBiH potpisali Memorandum o saradnji

Rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera i direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Esad Humo potpisali su u Sarajevu Memorandum o saradnji koji pruža okvir za snažniju buduću saradnju između UNDP-a i Fonda u oblasti zaštite okoliša, održivog upravljanja otpadom, povećanju energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera je izjavila da je u u posljednje četiri godine UNDP kroz različite projekte upravljao sa oko 70 milion USD sredstava u Federaciji BiH, od čega je oko 20 miliona USD kombinovanih sredstva usmjereno na mjere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije.

– Naša buduća saradnja sa fondovima za zaštitu životne sredine u BiH je veoma bitna, kako bi smo mogli povećati mjere i mehanizme za uvođenje pozitivnih promjena u više domaćinstava, za više pojedinaca i u više lokalnih zajednica. Stoga mi je veliko zadovoljstvo što smo danas potpisali ovaj Memorandum o saradnji koji potvrđuje naše dugogodišnje partnerstvo i spremnost za nastavak zajedničkog rada – kazala je tom prilikom Nedera.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Esad Humo izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja memoranduma kojim se potvrđuje dugogodišnja saradnja i opredjeljenje za zajednički rad i ubuduće.

– Niz je projekta na kojima smo zajedno radili, a spomenut ću URBAN LED, NAP, CBIT i GED. Većina je vezana za oblast adaptacije na klimatske promjene i njihovo ublažavanje, što je najveći izazov našeg vremena. Imajući u vidu evidentno narušen kvalitet okoliša, te činjenicu da se itekako, i u malim sredinama kakva smo, osjete klimatske promjene, sigurno će se u vremenu pred nama morati učiniti više i djelovati drugačije. U tom je djelovanju vrlo važna saradnja domaćih i međunarodnih institucija. Fond se od početka svog operativnog rada, pozicionirao ne samo kao financijska institucija već i kao stručna institucija Vlade FBiH, u svim oblastima zaštite okoliša i energijske efikasnosti. Značajna podrška UNDP-a, u ovom procesu, je omogućila da se uspostavi i unaprijedi legislativni okvir te kvalitetnim projektima osigura uključenost svih važnih učesnika u ovim procesima – kazao je Humo.

Zahvalio je UNDP-u, koji je kroz niz projekata prepoznao institucionalnu ulogu i kapacitete Fonda, u financiranju i provođenju projekata, kao i u novijoj – agencijskoj ulozi prikupljanja i obrade podataka o okolišu i energijskoj efikasnosti.

UNDP pruža značajnu podršku vlastima u BiH da ispune klimatsko obećanje dato u Nacionalno utvrđenim doprinosima (NDC), koji je u srcu Pariškog sporazuma i predstavlja obećanje zemalja da smanje nacionalne emisije gasova i prilagode se negativnim uticajima klimatskih promjena.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.