BiH

UNICEF: Podrška djeci sa teškoćama i njihovim porodicama stavlja dijete u središte svih intervencija

Kao i svugdje u svijetu, i ovdje u Bosni i Hercegovini (BiH) djeca s teškoćama su najranjivija i najmarginaliziranija skupina.

Često su ne samo isključeni iz osnovnih socijalnih usluga poput zdravstva i obrazovanja, već ih se doživljava i kao teret za porodice i društvo. Mnoge porodice teško mogu odgovoriti na potrebe te djece zbog nedostatka sistema podrške, a stigma i tabui pogoršavaju ovu situaciju. Kao rezultat toga, mnoga djeca s teškoćama u razvoju završe u institucijama ili zadržana kod kuće, propuštajući priliku da razviju svoje potencijale i sposobnosti. Međunarodna klasifikacija funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja (MKF) okvir je za klasifikaciju funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja na nivou pojedinca i populacije. Kako se funkcioniranje i invaliditet pojedinca uvijek javljaju u socijalnom kontekstu, MKF također uključuje brojne faktore u okruženju.

Kao vodeći zagovornik prava svakog djeteta da napreduje, uči, učestvuje i bude zaštićeno, UNICEF BiH radi s vlastima i relevantnim partnerima na unapređenju odgovora sistema na potrebe djece s teškoćama u razvoju kroz sveobuhvatnu i multisektorsku prizmu, počevši od ranog otkrivanja razvojne smetnje ili invaliditeta, kroz ranu intervenciju, uključivši obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu. Praksa je pokazala apsolutnu nužnost uvođenja MKF-a umjesto postojećeg i široko primjenjivanog medicinskog modela klasifikacije invaliditeta. Regulativa o kategorizaciji djece sa teškoćama koja je na snazi u većini administrativnih jedinica u BiH, zasnovana je na pretežno medicinskom pristupu, koji djecu kategorizira u odnosu na stepen i vrstu invaliditeta, a u potpunosti izostavlja komponentu procjene djetetovog funkcionisanja, kao i procjene faktora okoline koji utiču na razvoj djeteta.

Kako je rekla jedna od majki uključenih u naše intervencije: “Raniji način procjene mi je slamao srce. Kako se može procijeniti moje dijete za deset minuta i bilo šta zaključiti?” Glavne promjene u reformi sistema procjene djece su pomjeranje fokusa sa dosadašnje prakse otkrivanja invaliditeta i postavljanja dijagnoza, na osnaživanje djeteta i porodice, utvrđivanje djetetovih sposobnosti, potreba i interesovanja, te prilagođavanje okruženja njima.

UNICEF BiH je u 2019. godini proveo analizu zakonskih rješenja i praksi koja se koristi za procjenu djece sa teškoćama u 10 kantona Federacije BiH (FBiH), kao osnovu za izradu mape puta za reformu, u bliskoj konsultaciji sa nadležnim vlastima iz oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite. Cilj reforme je prilagođavanje procjene djece sa teškoćama u skladu sa MKF-om u svih 10 kantona u FBiH – od kojih su dva kantona – Hercegovačko-neretvanski (HNK) i Zeničko-dobojski identificirani kao prvaci za implementaciju novog pristupa. Od sredine 2022.godine i Unsko-sanski kanton se pridružio ovoj inicijativi.

Do sada je postignut značajan napredak u HNK i ZDK jer su imenovane grupe stručnjaka uspjele izmijeniti podzakonske akte i izraditi pravilnike i vodiče za obuku/usmjeravanje stručnjaka iz sektora zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite. Ova dva kantona su pioniri u tom nastojanju u zemlji i regiji. Ova reforma podrazumijeva potpuno novi pristup i pozitivan iskorak prema pružanju sveobuhvatne podrške djeci s teškoćama u razvoju i njihovim porodicama. Novi sistem se zasniva na uključivanju svih resursa u zajednici, s ciljem izrade individualnog plana podrške za svako dijete ponaosob.

Izuzetno je važno da ovaj novi sistem procjene i upućivanja djece istovremeno prati i razvoj usluga jer je procjena samo prvi korak u procesu. Stoga UNICEF nastavlja pružati podršku sektorima obrazovanja, socijalne i dječje zaštite te zdravstva, kroz daljnji razvoj inkluzivnog obrazovanja, ranog razvoja djece i niza socijalnih usluga u domeni podrške djeci i porodicama. Osim toga, novi proces procjene invaliditeta i upućivanja bit će olakšan i podržan kroz razvoj inovativnih digitalnih rješenja, web-baziranog sistema praćenja, koji će biti dostupan pružateljima usluga koji su uključeni u pružanje podrške djetetu i porodici. Novi sistem omogućit će razmjenu važnih informacija u realnom vremenu, čime će se omogućiti pravovremena i koordinirana reakcija, čiji je izostanak prepoznat kao jedan od najproblematičnijih u dosadašnjem sistemu.

Izvještaji s terena pokazuju da je ideja vrlo dobro prihvaćena iako nije uvijek lako prihvatiti novitete. No, dojmovi stručnjaka, pružatelja usluga i porodica, dokazuju da ako je nešto novo i nepoznato, ne znači da nije dobro i da neće uspjeti.

I dok majka s početka ove priče, već osjeća razliku u sistemskom pristupu svome sinu i sada se veseli upisu u školu, od čega je prije samo godinu dana zazirala, mi u UNICEF-u nastavit ćemo podržavati reformu i zagovarati ključna ulaganja u: generisanje podataka o djeci s teškoćama u razvoju kroz postojeći sistem upravljanja informacijama i kroz populacijske ankete, podizanje svijesti o invaliditetu, transformaciju rezidencijalnih ustanova za djecu s teškoćama u razvoju, prava i usluge za jačanje porodica, veća budžetska ulaganja u socijalne usluge za djecu, te konačno ulaganje u infrastrukturu kako bi se omogućio pristup.

Proces reforme je započeo i svi imamo ulogu u njemu. Formula je jednostavna; svako dijete ima sposobnosti odnosno funkcije koje se mogu dalje jačati. Potrebno ih je prepoznati i osmisliti individulani plan podrške koju će pružiti svaki pojedinačni akter u okruženju djeteta. Rezultat je da djetetu omoguće da razvije svoj puni potencijal umjesto prijašnjeg fokusiranja na dijagnozu odnosno invaliditet.

Izvor i foto: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!