BiH

Vakcine koje će BiH putem COVAX-a dobiti u srijedu odmah idu krajnjim korisnicima

Dostavljenih 23.400 doza bit će raspodjeljeno: RS 7.578, FBiH 15.210 i Brčko Distrikt 612 doza

U Bosnu i Hercegovinu u srijedu, 24. marta, konačno bi trebale stići prve vakcine naručene kroz COVAX program. Radi se o 23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcine.

Kakva će biti procedura, ko i kada bi mogao dobiti ove vakcine, kada se očekuje ostatk naručenih cjepiva… pitali smo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

“Imajući u vidu obavezu čuvanja cjepiva u hladnom lancu, količine koje će biti dostavljene u srijedu bit će odmah distribuirane krajnjim korisnicima, nadležnim zdravstvenim vlastima entiteta i Brko distrikta. Od njih će Agencija za lijekove i medicinska sredstva uzeti određene količine kako bi izvršila kontrolu kvaliteta i dala dozvolu za upotrebu. Očekujemo da će taj posao biti završen u najkraćem mogućem roku”, kazali su u Ministarstvu.

Upitani o raspodjeli, da li će vakcine biti korištene samo za vakcinaciju medicinskog osoblja ili bi njima moglo biti cijepljeno i stanovništvo, u Ministarstvu nisu upoznati.

“Dostavljenih 23.400 doza bit će raspodjeljeno: Republika Srpska 7.578, Federacija BiH 15.210 i Brčko Distrikt 612 doza. Planove cjepljenja izradili su nadležni ograni entiteta i Brčko Ditrikta i oni mogu dati precizne informacije o tome ko će biti cijepljen”, odgovaraju iz Ministaratva.

Prema ranijim najavama, vakcine iz COVAX programa bit će isporučivane u nekoliko navrata. Upitali smo da li u ovome momentu Ministarstvo ima informaciju o dinamici, da li eventualno ima nekih značajnijih pomaka, s obzirom da je COVAX nedavno sklopio i sporazum oisporuci stotina miliona doza vakcine kompanije Johnson & Johnson?

“Ministarstvo trenutno ne raspolaže informacijama o daljem toku isporuka. Imajući u vidu da su svi uvjeti ispoštovani, o čemu govori i prva isporuka koju očekujemo u naredna dva dana, očekujemo da je proces konačno otkočen i da će naručene i plaćene količine stuzati prihvatljivom dinamikom. Još jednom napominjemo da tempo isporuke zavisi isključivo od COVAX mehanizma”, kažu u Ministarstvu.

Dan prije vakcina – sutra, predviđena je isporuka 24.000 dozarazređivača (diluenta).

Izvor i foto: Klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!