BiH

Više od 1000 posjetilaca na prvom regionalnom virtuelnom Sajmu inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“

Prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ počeo je danas svečanim programom u virtuelnoj Konferencijskoj sali Sajma. Virtuelna platforma Sajma okupila je 1200 registrovanih posjetilaca, a program su otvorili organizatori Sajma, član Predsjedništva BiH gospodin Šefik Džaferović, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH, Johanna Strömquist, regionalna direktorica Finance in Motion Mejra Juzbašić Bajgorić, poduzetnica Dušanka Ilić i inovatori Mate Rimac i Mirza Cifrić.

U svom obraćanju Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik istakao je sljedeće: „Nedostaje nam mnogo bolji ekosistem. Moramo se kao akteri mnogo bolje uvezati. Svi mi koji smo aktivni, bilo kao inovatori ili poduzetnici s jedne strane ili kao investitori, inkubatori, razvojne agencije sa druge strane, stvarno se moramo bolje uvezati. Zato, zajedno sa 155 partnera iz javnog, privatnog i nevladinog sektora, radimo na tome da sve prilike stavimo na jedno digitalno mjesto i da onda na tom jednom digitalnom mjestu svi možemo da pronađemo sastojke za naš individualni profesionalni uspjeh. To mjesto u stalnoj izgradnji se zove lonac.pro – zajednica za aktivizam i poduzetništvo“.

O organizaciji Sajma u svom uvodnom obraćanju Amer Bukvić je rekao sljedeće:

“Putem Sarajevo Business Foruma (SBF) mi već deset godina radimo na predstavljanju projekata investitorima. Današnji Sajam, gdje uvezujemo inovatore s poduzetnicima, je stepenica više. Ovo je prilika da mladi ljudi iz regiona, inovativni pojedinci, svoje ideje predstave poslovnoj zajednici i riješe neke od izazova sa kojima se susreću. Kako bi uspjeli u svojim idejama moja poruka je da u svojim namjerama budi istrajni i hrabri, te da nastave da kontinuirano uče.”

Prisutne je putem video snimka pozdravio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Šefik Džaferović koji je rekao: „Iznimno mi je drago da su Fondacija Mozaik i Sarajevo Biznis Forum pokazali da imaju kapacitet da, i u ovako izazovnim vremenima, organiziraju impozantan online događaj koji okuplja brojne stručnjake, investitore i poduzetnike iz Bosne i Hercegovine i širom regiona“.

Finansijski partneri Sajma inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ su vlade Kraljevine Švedske i Švicarske i Evropski fond za Jugoistočnu Evropu. Ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovni, Johanna Strömquist je poručila: “Kao državi koja je danas jedan od glavnih lidera u inovatorstvu, međusektorsko okruženje koje podržava učenje i testiranje, odnosno bliska saradnja između istraživačkih centara i privatnog i javnog sektora, se pokazalo ključnim za uspjeh. Globalni izazovi s kojima se susrećemo ne prepoznaju granice i iznova nam pokazuju koliko je bitno da sarađujemo i inoviramo u nošenju sa izazovima. Sretna sam što Švedska podržava ovaj prvi regionalni virtualni Sajam i što možemo doprinijeti talentovanim, kreativnim ljudima, da se sastanu i pričaju o tome kako da inovacijama kreiraju bolju budućnost”.

Mejra Juzbašić Bajgorić, regionalna direktorica Finance in Motion, kompanije koja upravlja Evropskim fondom za Jugoistočnu Evropu (EFSE) istakla je: „Želim da našim poduzetnicima i inovatorima izrazim veliko poštovanje zato što rade to što rade. Zato što ste poduzetnici, zato što ste inovatori, zato što direktno doprinosite razvoju naše privrede i našeg cjelokupnog društva“.

Nakon uvodnih obraćanja publika Sajma je imala priliku čuti tri sjajne inovatorske i poduzetničke priče. Dušanka Ilić (Beyond 42), Mirza Cifrić (Veritas Genetics) i Mate Rimac (Rimac Automobili) su se osvrnuli na zanimljive momente iz svog profesionalnog iskustva, a snimak njihovih obraćanja ćete imati prliku pogledati u Zajednici za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro.

Nakon toga posjetioci su imali priliku posjetiti ukupno 237 virtuelnih štandova, od čega je 165 štandova malih i srednjih biznisa iz BiH, 50 inovacija i 22 štanda investitora/organizacija koje podržavaju biznise. Učesnice i učesnici Sajma su iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, a uporedo sa obilaskom virtuelnih sala posjetioci su imali priliku pogledati regionalno takmičenje najboljih inovacija „Sarajevo 2020“. Program se nastavlja sutra od 10 sati u izložbenim salama, a proglašenje najboljih inovacija će se održati u 13 sati. Sve zainteresovane i svi zainteresovani mogu posjetiti Sajam besplatno. Sve što je potrebno je ispuniti registracijsku pristupnicu u Zajednici za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button